Hírek

Migránsokat szállított, Esztergomban fogták el

Három és fél év börtönbüntetésre ítélhetik azt a csehországi tartózkodási helyű ukrán állampolgárságú férfit, aki 14 migránst szállított illegálisan. A férfit Esztergomban fogták el a rendőrök.

A vádirat tényállása szerint ismeretlen elkövető 2022. augusztus 11-e és 12-e a Kecskeméten parkoló személygépkocsi forgalmi rendszámtábláit eltávolította. Az elkövető Pozsonyba ment egy személygépkocsiért. Ezután ez a férfi 2022. augusztus 29-én a szerb-magyar határhoz közel, Magyarország területén, azonban ismeretlen helyre ment a Pozsonyból hozott személygépkocsival, ahol először annak eredeti rendszámtábláit eltávolította és annak helyére felszerelte az ismeretlen elkövető által Kecskeméten eltávolított és a neki átadott hatósági jelzéseket.

Ezt követően a férfi 14 fő szír állampolgárt felvett a meghamisított egyedi azonosító jellel ellátott személygépkocsiba azzal a céllal, hogy Ausztriába, Bécsbe szállítsa őket.

A vádlott által vezetett, meghamisított egyedi azonosító jellel ellátott gépjárművet 2022. augusztus 29-én 22 óra 20 perckor Esztergomban, a Kiss János vezérezredes út 7. szám előtt az Esztergomi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának munkatársai ellenőrzés alá vonták és a vádlottat elfogták.

Az Esztergomi Járási Ügyészség embercsempészés bűntette és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt arra tett indítványt, hogy amennyiben az elkövető az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy őt az Esztergomi Járásbíróság 3 év 6 hó börtönbüntetésre, 7 év kiutasításra ítélje. Az ügyészség indítványozta még a lefoglalt személygépkocsi, indítókulcs és mobiltelefon elkobzását.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség
Borítókép: illusztráció (egy korábbi eset)