Esztergom

Új programkínálattal nyitnak újra a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményei

Az átmeneti bezárások után új kiállítás- és programkínálattal nyitottak újra a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) tagintézményei.

Az MNM pénteki közleménye szerint sikeresen teljesítették, sőt többszörösen túlteljesítették a kormány által előírt energiafelhasználás-csökkentést. A tagintézmények átmeneti bezárása a fűtési időszakban nem érintette a szakmai munkát, a múzeumi munka zavartalanul folytatódott. Mint írják, nagyszabású projektek, izgalmas új kiállítási forgatókönyvek, stratégiák készültek, és a kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozások száma is megnövekedett. Gyarapodott a digitalizált állomány, valamint bővült az edukációs és szórakoztató témájú online tartalmak száma is.

A közlemény szerint az MNM Palóc Múzeumban Madách 200 – Nógrádból a halhatatlanságba címmel nyílt időszaki kiállítás, amely az eddigi hétvégi alkalmak után már a teljes nyitvatartási időszakban várja a Balassagyarmatra érkezőket. Téli álmából ébred a mesés szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum is.

Esztergomban az MNM Babits Emlékházban a költő nyári villáját és gyönyörű panorámát csodálhatják meg a látogatók. A MNM Balassa Bálint Múzeum régi épülete megújul, a tervek szerint nyáron nyílik meg a nagyközönség előtt, és új várostörténeti kiállítást is kínál majd az érdeklődőknek. Az MNM Esztergomi Vármúzeum pedig változatlan nyitvatartás mellett várja az érdeklődőket!

Vaján, az MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteményben is új időszaki kiállítás nyílik, emellett számos különleges műtárgy is megtekinthető a kastélyban, mint például egy barokk szánkó, valamint egy századfordulós világóra is  – emelik ki a közleményben.

A fővárosi MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és az Arany Sas Patikamúzeum kuriózumnak számító állandó kiállításaikkal nyitnak újra. Az MNM Malenkij Robot Emlékhely a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A kiállítóhely számos érzékenyítő programmal és kulturális eseménnyel jelentkezik idén – olvasható a közleményben.

Felidézik, hogy a téli időszak alatt hagyományosan is zárva tartó régészeti parkok is számítanak a családok látogatására: a paleolit-rajongókat az MNM Vértesszőlősi régészeti bemutatóhely, az antik kor szerelmeseit pedig az MNM Villa Romana Baláca régészeti park várja Nemesvámoson.

A sárospataki MNM Rákóczi Múzeum és a visegrádi MNM Mátyás Király Múzeum változatlanul nyitva tartanak.

Forrás: MTI / Magyar Nemzeti Múzeum
Borítókép: A Babits Mihály Emlékház autogramm fala

Megosztás