Dorog

Mintegy tíz köbméter szemetet szedtek össze

A Szemétirtók csoport és a Bányászkör Instant Túrák csapata közel húsz fővel vágott neki a Dorog Tokodaltáróval határos részén található kiserdő kitakarításának április 1-jén, szombaton.

Az önkéntesek néhány óra leforgása alatt nagyjából 10 köbméternyi szemetet szedtek össze. Sajnos maradt még, különösen a bekötőút mentén, így ősszel az akció folytatását tervezik. A belső erdőterület azonban szemmel láthatóan megtisztult – írták a Szemétirtók a közösségi oldalukon.

A terület a valamikori dorogi szemétlerakó szomszédságában található. A „Miksic” néven ismert helyet azonban évtizedekkel ezelőtt példásan rekultiválták, figyelőkutakkal látták el. A képeken feltűnő szemétnek az egykori szeméttelephez tehát semmi köze, azt a környékről hozhatták ki az emberek, nyilván azért, mert azt gondolták, hogy a szemét illegális elhelyezése nem jelent gondot, ha az nincs szem előtt.

A dorogi kiserdőben fellelt hulladék típusa széles skálán mozog; nejlonzacskók, kárpitdarabok, ruhaneműk, cipők, rugós ágymatracok, befőttes üvegek, konzervdobozok, bálakötöző zsinegek, építési törmelékek, szaniterek, elektronikai hulladékok, autóalkatrészek, autógumik, és azbesztpala (veszélyes hulladék).

A szemétszedési akció az országos „Tavaszi Nagytakarítás” programjának részét képezte.

További képek, videók>>

A felvételeket keszítették: Hartyán Csaba, Lieber Tamás, Ostyáni János, Radoszta Ildikó, Szendrei József, Vibling Mária.