Dorog

Rauscher György is bekerült a vármegyei értéktárba

Újabb három érték – dorogi, dömösi és oroszlányi – felvételéről döntött egyhangúlag a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktár Bizottság. Kincsestárunk vármegyei értékeinek száma ezzel kettőszázháromra emelkedett.

Oroszlány, Dorog és Dömös település egy-egy értékjavaslatát fogadta el a vármegyei értéktár bizottság szerdai ülésén, amelyen a Szervezeti és Működési Szabályzatuk módosításáról is döntöttek, valamint megismertek egy tájékoztatót a vármegyei értéktári vetélkedő létrehozását lehetővé tévő HUNG 2022 pályázatról.

Új értékünk a Sgraffito alkotások Oroszlányban. A kilenc darab különleges műalkotás az 1950-es években készült Oroszlány főutcai házainak homlokzatára, amelyeket a 2010-es évek elején példásan rekonstruált a város. A tizedik sgraffito 2015-ben született újjá. Zámbó Kornél 1977-es sportkompozíciója a régi sportcsarnokon található. Ezt is, akárcsak Rákóczi útiakat, maga a készítő újította meg. Oroszlány városképéhez eltörölhetetlenül hozzátartozik ez az épületdíszítő technika. A mai Magyarország területén ritka, mint a fehér holló, különösképpen ilyen szépen megőrzött állapotban.

Rauscher György Európa-hírű portréfestészete ugyancsak vármegyei értékké vált. A festőművész Dorogon született, de már kisgyerek korában Komáromba került, később Berlinben is élt és alkotott. Egyéni látásmódjával ábrázolta többek Babits Mihályt, Móricz Zsigmondot, Szabó Lőrincet, Szomory Dezsőt, Marlene Dietrichet, illetve Honthy Hannát. „A szépség és az elegancia festője” fájdalmasan fiatalon, 28 éves korában hunyt el. 2002-ben Dorog városa megalapította a Rauscher György-díjat, amely a város legnagyobb művészeti díja. A komáromi Klapka György Múzeum őrzi a ma fellelhető Rauscher-képek felét.

Vertel József bélyegtervező- és bankjegymetsző grafikusművész életműve és közéleti tevékenysége ezentúl ugyancsak vármegyei értékeinket gyarapítja. Vertel József nagy népszerűségre tett szert a hazai és a külföldi filatelisták körében egyaránt. Bélyegeinek talán legfontosabb szakmai erénye a valósághűség, a rajzi pontosság, az optimális színválasztás és az áttekinthetőség. Különleges érzéke volt a lényeg megragadására, a parányi méretek között a legfontosabb jegyek megjelenítésére. A bélyegtervezés mellett a grafika más ágazataiban is aktívan tevékenykedett, készített ex libris-eket, emléklapokat, akvarell képei is ismertek. Dömösi közéleti, helytörténeti tevékenysége is jelentős. Dömösön, a szülőházán elhelyezett emléktáblán ez a felirat áll: “E házban született Vertel József (1922-1993) grafikusművész, több mint 500 magyar; külföldi és ENSZ bélyeg tervezője. Dömösért élt és dolgozott.”

Fotók, forrás: mimegyenk.hu