Esztergom

Gondozóházat avatott Esztergomban a Baptista Szeretetszolgálat

A Baptista Szeretetszolgálat pszichiátriai- és szenvedélybetegek nappali ellátásával foglalkozó gondozóházat adott át 140 millió forintos beruházás keretében Esztergomban, március 10-én, pénteken.

A Dobozi Mihály utca 14/A szám alatt található Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephely nevet viselő létesítmény mindkét betegségcsoportban 50 ember fogadására alkalmas, a rászorultakról három szakképzett szociális munkás gondoskodik. A szeretetszolgálat korábban megvásárolta a névadó házát, aki az esztergomi kórház ideg-és elmeosztályának főorvosa volt, majd felújította az épületet.

A 140 négyzetméteres létesítményben a szervezet által Esztergomban végzett tevékenységek is helyet kaptak, mint a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, az élelmiszermentő program és a kábítószer-élvezők elterelő kezelése.

A Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephely nyolcvan munkatársa mintegy ötszáz rászorulóról gondoskodik a városban és tágabb környezetében. Az épületben fotókból és tárgyakból kialakított emlékfallal idézik fel a professzor munkásságát és tiszteletére emléktáblát avattak az esztergomi önkormányzattal közösen.

Az 1996 áprilisában alakult Baptista Szeretetszolgálat csaknem háromezer munkatárssal és több száz önkéntessel végzi tevékenységét országszerte és a világ számos országában.

Dr Leel-Őssy Lóránt (1927-2008) a Bihar megyei Berekböszörményben született 1927-ben. Családja ősi bihari nemesi család leszármazottjai, akik Lél vezér nevét is örökölték. Ötéves korában Sarkadra került, ahol édesapja hosszú ideig lelkész volt. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett 1952-ben diplomát. Pályáját mentőorvosként kezdte, majd orvos, szakorvos, főorvos és 2000-ben az orvostudományok MTA doktora. Címzetes egyetemi tanárként dolgozott. Számos hazai és külföldi tudományos társaság rendes, alapító és vezetőségi tagjaként, illetve elnökeként tevékenykedett. Az Esztergomi Balassi Bálint Társaság elnöke. A világhírű magyar agykutatás egyik gyakorlati képviselője. Számos tudományos cikk, szakkönyv, kiadvány szerzője. Megírta a Bihar, Sarkad és a Leel-Őssyek c. könyvet. Számos kitüntetés birtokosa. Esztergom és Sarkad város díszpolgára. 1968-tól Esztergomban az esztergomi kórház ideg-és elmeosztályán volt nyugdíjazásáig főorvos, ahol, mint osztályvezető új osztályt szervezett és nemcsak a helyi, hanem a megyei korszerű ideg-elmeellátást alakította ki, mint megyei szakfőorvos, megyei neurológiai-pszichiátriai szakfelügyelő főorvos. A tatabányai ideg-elmeosztályt is megszervezte és úgy, mint Esztergomban, ott is átképezte szakápolóvá a nővérgárdát. Nyugdíjba vonulása (1993. dec.) után aktív tudományos, szaktanácsadói munkát végzett, neuropathológiai laboratóriumot alapított a Komárom-Esztergom Megyei Szt. Borbála Kórház Pathológiai Osztályán, amelyet 2002. jan. 1-ig vezetett a miskolci neuropathológiával együtt.

Forrás: MTI