Esztergom

Három csónakkal gazdagodott a Vasas Horgász Egyesület

Az esztergomi Vasas Horgász egyesület a Városi Civil Alap támogatásával három horgászcsónakkal, két elektromos- és egy benzinmotorral, valamint a hajók szállítására használható utánfutóval gazdagodott.

A Vasas Horgász Egyesület VCA-KP-1-2022/3-000279 számú pályázat keretében a természetvédelemben és a halgazdálkodásban nélkülözhetetlen eszközök vásárlására 5.999.831 forint támogatást kapott. A támogatásból 3 db Kmaxxi horgászcsónakot, 1 db ráfutófék nélküli utánfutót, 1 db Suzuki csónakmotort, 2 db Yamaha M26 villanymotort és 1 db Bosch 85 AH akkumulátort szereztek be.

Az Esztergomi Vasas Horgász Egyesület több mint hatvan éve működő, a város életében mindig meghatározó szerepet játszó társadalmi szervezet. Jelenleg közel 3000 taggal rendelkezik, több saját vízterületen gazdálkodnak. Egyesületükre jellemző, hogy fokozottan figyelnek és előtérbe helyezik a környezet- és természetvédelmet, az utánpótlással való foglalkozást, képzést, a versenysportot, valamint a halőrzést. Az oktatás-nevelésben a természetvédelemben és a halgazdálkodásban nélkülözhetetlen eszközöket szerezték be ebből a támogatásból, hiszen egy megfelelően felszerelt, biztonságos hajótest birtokában az egyesület a fiatalokkal jobban megismertethetik a biztonságos hajókezelést, az evezést, és a megfelelő viselkedést a vízen.

Az egyesületet rendészeti vizsgával rendelkező hivatásos halászati őrök segítik, akik rendszeres halőrzési, környezet- és természetvédelmi, haltelepítési, bűnmegelőzési tevékenységet végeznek a vármegye Duna-szakaszán, Esztergom Kis-Duna szakaszán, illetve a saját tulajdonban lévő vízterületeken.

„Örömteli eseménynek lehetünk részesei, hiszen átvettük azokat a csónakokat, amelyekre az egyesület sikeresen pályázott meg az előző évben” – mondta Zoltai Dániel, a Vasas Horgász Egyesület vezetőségi tagja március 9-én, csütörtökön az átadó ünnepségen, majd hozzátette, hogy nagy segítség ez számukra és reménykednek abban, hogy ezzel a feladatellátásukat hatékonyabban tudják majd ellátni a Kis-Dunán és a Kerek-tavon. Fontosnak tartja azt is, hogy ezek a járművek segíteni fogják a környezetvédelmi munkákat is, melyeket a térségben végeznek. De a legfontosabb számukra, hogy hozzájáruljanak a gyerekek neveléséhez és a természethez való kötődésükhöz.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere fontosnak tartotta kiemelni azt, hogy az utóbbi időszakban jelentősen nőtt a horgászat népszerűsége Magyarországon. Megjegyezte, hogy ma már több mint 700 ezer ember rendelkezik érvényes horgászjeggyel és ez a teljes lakosság több mint 7 százaléka. Hernádi Ádám emlékeztetett arra, hogy az esztergomi Vasas Horgász Egyesület több mint 60 éve működik és Esztergom legnagyobb civil szervezete is egyben. „Én azt gondolom, hogy a városvezetés köszönettel tartozik a Vasas Horgász Egyesületnek az elhivatott munkáért, illetve a környezetvédelemhez, a környezethez való hozzáállásáért” – tette hozzá a polgármester.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a magyar kormánynak köszönhetően mintegy hatmillió forintos támogatást nyert el az egyesület, amiből meg tudták vásárolni ezeket a csónakokat motorral és a hozzá tartozó eszközökkel. „Azt hiszem, a magyar kormány elkötelezett abban, hogy a sok pályázati lehetőségek mellett a civil egyesületeket is kiemelten támogassa, hiszen a támogatások nélkül ezek a civil egyesületek önerőből nem tudnak megvalósítani olyan projekteket, mint itt ez a mostani. A mostani projekt azért kiemelten fontos, mert a csónakok által ki tudják vinni a gyerekeket a Dunára és meg tudják nekik mutatni azokat a helyszíneket, melyek környezetvédelem szempontjából kiemelten fontosak” – jegyezte meg Erős Gábor.