Esztergom

Élre tört a Pázmány BTK, Esztergomban erősíti képzéseit

Soha ennyien nem jelentkeztek még a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karára, mint a nemrég megjelent adatok szerint a 2023-as általános felvételi eljárás során.

A felvi.hu rendszere összesen 7884 jelentkező 12.294 jelentkezését regisztrálta a Kar egy vagy több nappali vagy levelező képzésére. Ez hatalmas, közel 35%-os növekedést jelent a jelentkezések, és több mint 80%-os növekedést az érdeklődők számát illetően. Ezzel nemcsak az ország összesen 159 egyetemi kara között szerezte meg a Kar az előkelő 5. helyet, hanem egyenesen az élre tört azzal, hogy a bölcsészeti és társadalomtudományi karok között a legnépszerűbb a jelentkezők körében!

A Pázmány BTK az első helyes jelentkezéseket tekintve is az első tíz között szerepel, országosan a 9. helyet megszerezve 2430 felvételizővel. Ebben az összehasonlításban az országban a 2. legnépszerűbb bölcsészkar.

A felvi.hu legfrissebb adatai szerint a Kar képzései közül soknak növekszik a népszerűsége, egyre keresettebb például a kommunikáció- és médiatudomány alapképzés, de növekvő trendet mutat a nemzetközi tanulmányok, illetve a szociálpedagógia alapképzés is. A bölcsészettudományi képzések közül a pszichológia alapképzés az egyértelmű sikersztori, mivel itt amellett, hogy a nappali munkarenden is közel 10%-kal nőtt az érdeklődés, a levelező munkarenden ez meghaladta a 30%-ot is a tavalyi évhez képest, amiben még benne sincsenek a budapesti képzési hely mellett az idei évben először Esztergomban is induló pszichológia levelező alapképzés jelentkezői. Utóbbi képzési helyen közel 600-an adták be jelentkezésüket csak erre a képzésre. Ha nem is ekkora összlétszámokkal, de mindenképp megemlítendő a régészet alapképzés, illetve a levelező munkarendű magyar alapképzés, amelyeken az első helyes jelentkezők száma lényegében megduplázódott.

A számos párosításban elérhető osztatlan tanárképzések népszerűsége szintén megugrott, hiszen míg tavaly 290-en, idén összesen 317-en jelölték ezt a képzést.

Borítókép: Google