Hírek

Súlyosan elhanyagolta gyermekét az anya

Felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki azzal a nővel szemben, aki egyhónapos beteg gyermekét a vizsgálatok befejezése előtt elhozta a kórházból, a felírt gyógyszereket pedig nem rendszeresen adta be neki, ezért a csecsemő fertőzései hónapokon keresztül fennálltak.

A megállapított tényállás szerint a nő 2021. február 6-án született gyermekét 2021. március 15. napján hasi panaszok miatt mentő szállította kórházba, ahonnan az anya 2021. március 17. napján hazavitte őt annak ellenére, hogy kontroll ultrahang vizsgálat elvégzését látták indokoltnak az orvosok, amelyet a vádlott nem várt meg és később sem végeztetett el. Az anya a gyermeknek felírt gyógyszereket nem minden esetben váltotta ki, a kiváltott gyógyszereket nem adta rendszeresen, illetve nem az orvosi előírásoknak adta be, ezért a gyermek fertőzései hónapokon keresztül fennálltak.

A nő 2021. június 15. napjáig a gyermeket súlyosan elhanyagolta, nem tartotta tisztán, nem alakított ki napirendet számára, nem tartotta be a gyermek tejallergiája miatti orvosi utasításokat, a gyermeket a védőnő felhívása ellenére sem vitte gyógytornára, fejlesztésre.

Az anya a családsegítőkkel és a védőnővel nem működött együtt, 2021 májusától az együttműködéstől teljesen elzárkózott, titkolta a tartózkodási helyét, őt és a gyermekét rendőri segítséggel találták meg 2021. június 15. napján.

Az anya a szülői mivoltából fakadó kötelezettségét súlyosan megszegte azzal, hogy a gyermeket nem gondozta, nem tartotta tisztán, nem táplálta megfelelően és ezzel a sértett testi fejlődését és egészségét veszélyeztette.

A gyámhivatal a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezéséről döntött, majd nevelőszülőnél helyezte el a sértettet.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság a 2023. március 1. napján tartott előkészítő ülésen, kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult ügyben a vádlott nőt 1 év 4 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, valamint előírta, hogy a próbaidő alatt minden hónapban jelentkezzen a lakóhelye szerint illetékes családsegítő szolgálatnál és arról számoljon be a pártfogó felügyelőnek. A bíróság továbbá 4 évre eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll. Az elsőfokú ítéletet az ügyész, a vádlott, a védő is tudomásul vették, így az jogerős.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Borítókép: illusztráció

Megosztás