Hírek

Pénzkölcsön, hogy vissza is kapja!

Mi a pénzkölcsön?

A nevéből is adódóan a pénzkölcsön fizetőeszköz, vagyon kölcsönzését jelenti. Ennek több módja lehet, a banki és pénzintézeti kölcsönöktől egészen odáig, hogy az ember a tehetős barátjától kér „egy húszast hó végéig”. Utóbbi esettel kapcsolatban több lehetséges probléma is felmerül, melyekre hamarosan kitérünk, először viszont tegyünk különbséget a pénzintézeti és a magánszemélyek közti kölcsön között.

Banki kölcsön.

Banki kölcsön, vagy Személyi kölcsön esetén az adott pénzintézet biztosít a hitelezett számára kölcsönt, egy kölcsönszerződés keretében lefektetett feltételek alapján. Ez tartalmazza a kölcsön futamidejét, tehát, hogy mennyi idő alatt kell a hitelezett félnek visszafizetnie az összeget, a kamatot, valamint a törlesztőrészletek mértékét.

Mi a különbség a hitel és a kölcsön között?

Míg a kölcsön esetében a megfelelő pénzintézet vállalja, hogy a szerződésben foglalt összeget az ügyfél folyószámlájára folyósítja, addig a hitel esetében az adott pénzintézet egy keretet biztosít, amit az ügyfél szabadon felhasználhat és újratölthet. Az előbbire egy jelzálog kölcsön, míg az utóbbira egy hitelkártya a tökéletes példa.

Magánszemélyek közötti kölcsön

Természetesen magánszemélyek között is lehetséges adott futamidővel, törlesztőrészlettel, és kamattal pénzt kölcsön adni, ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy hiteles pénzkölcsön szerződésre, és természetesen a hajlandóságra, hogy az illető, akinek kölcsönt adunk, ezt aláírja.

Szívességi kölcsön

A legtöbb esetben magánszemélyek közti kölcsön alatt viszont a szívességi kölcsönt értjük, amely esetében kamat nincsen. Ez a kölcsönforma jut alapvetően eszünkbe, ha barátnak, rokonnak adunk kölcsönt, vagy tőlük kérünk. „Rokonnak, barátnak pénzt kölcsönözni általában nem jó ötlet, mivel felmérések szerint az esetek felében nem adják meg a pénz. Ha még sincs más megoldás, feltétlenül írjatok szerződést, melyben pontosan meghatározzátok a visszafizetés feltételeit.” Kezdi cikkét a Pénzcentrum, majd kirészletezi, mire célszerű odafigyelni, hogy megelőzzük a kölcsön szükségességét.

Mire figyeljünk oda?

A kölcsönök területén veszélybe is kerülhetünk, csalások áldozataivá is válhatunk. A Police.hu 2022. november 30-án írt egy esetről, ahol az áldozatok közül „Volt, aki több mint 300 ezer forintot fizetett ügyintézési díjra, de a hitelt nem kapta meg.”

A Napi.hu cikkében uzsorásokról számol be, akik „nyereség, illetve vagyonszerzési céllal több magyarországi fogyasztó és vállalat részére – kamat kikötése mellett, illetve kamatmentesen – nyújtott kölcsönt rendszeresen, több mint 240 esetben, huzamosabb időn át, összesen mintegy 1,8 milliárd forint összegben.”

A Pénzcentrum pedig arról ír, hogy „Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.”

Hogyan kaphatja vissza a pénzét?

Az Index témába illő kutatása szerint a fizetési meghagyásos eljárásról csak nagyon kevesen hallottak, pedig nagyon egyszerű lezárása lehet az anyagi követelést érintő ügyeknek. „A közvetítői eljárás az úgynevezett helyreállító igazságszolgáltatás eszközeként egészíti ki a büntető igazságszolgáltatás hagyományos kereteit. 2018. július 1-jétől a súlyosabb esetekben is alkalmazható a közvetítői eljárás, elsődlegesen az áldozatot segítve sérelmei feldolgozásában. A hagyományos büntetőeljáráshoz képest az érintettek hangsúlyosabb szerepet kapnak, hiszen az elkövető és az áldozat egyenrangú fél, akiknek önálló döntésén és munkáján múlik az eljárás kimenetele”

Hogyan csináljuk jól?

Ne bízzuk a véletlenre pénzkölcsön szerződésünk hitelességét. A bizonytalan források és szerződésminták helyett próbálja ki a Szerzi szerződésgenerátorát. Önnek nincs más dolga, mint a platform kérdéseire válaszolni, ami alapján a rendszer elkészíti a teljes, koherens szerződést. Legyen az magánszemélyek közti pénzkölcsön, vagy szívességi pénzkölcsön. Ha esetleg további kérdése merülne fel, lehetősége van jogi tanácsadás igénylésére is egy a Szerzi platformon regisztrált, Magyar Ügyvédi Kamaránál ellenőrzött Ügyvédtől, így biztosan helyesen fog tudni eljárni.

Megosztás