Dorog

Mintegy három köbméter hulladék gyűlt össze

A BEBTE Szemétirtók csapatának néhány nappal ezelőtt közzétett felhívására végül 2 helyi lakos jelentkezett, így összesen kilencen álltak neki a kétórásra tervezett munkának. A feladat a dorogi patakszakaszon, a Mészáros Lázár utcában található, úgynevezett „Kajla” híd környezetének rendbetétele volt.

Az Esztergom-Kertvárossal határos terület hosszú évek, vagy talán évtizedek óta illegális szemétlerakója a városnak, annak ellenére, hogy viszonylag sűrűn lakott övezetről van szó. A patak két oldalán kertes házakat találunk, míg körülbelül 100 méterre a Fáy András lakótelep húzódik.

Az itt fellelhető hulladék milyenségét tekintve sok mindent megmagyaráz, hogy a városi rendezvényeknek (pl. bányásznapi búcsú) helyszínt adó Jubileum tér mindössze 100, a nyáron fürdőzők tízezreit fogadó Palatinus tó partja pedig alig 200 méterre található innen.

A kézből menet közben „kiejtett” alumínium sörös- és energiaitalos dobozok valóságos gyűjtőhelye volt ez a rész, de féldecis „tüskéket” is szép számmal fogtak. A híd tövében ugyanakkor nagyobb mennyiségben idehordott építési törmelék, autógumi is megtalálható volt. A vízből rugós szivacs-ágybetéteket is kipecáztak, valamint egy kazettás magnó is előkerült, de volt itt műanyag rekesz, és kerti szék is.

A patakpart tavasztól őszig az itt burjánzó invazív japán keserűfű miatt szinte beláthatatlan, ami sajnos kedvez a hulladék elrejtésének. Külön elkeserítő, hogy a helyi lakosok közül sokan a kerti zöld hulladékot is a patak partjára hordják, ami tekintve, hogy a város rendelkezik zöldhulladék leadóhellyel, már eleve érthetetlen, de, hogy ezt nejlonzsákokba csomagolva hagyják itt, az mérhetetlen ostobaságra is vall.

A hulladék elszállítását a KOMMUNÁL-JUNK végzi, az itt fellelt autógumikat pedig a Grósz Gumiszervíz fogadja be.

„Nincsenek kétségeink afelől, hogy a hulladék előbb-utóbb újra megjelenik itt (is), ám bízunk benne, hogy helyi lakosok is partnerek lesznek a kulturáltabb állapotok megőrzésében, hiszen ez nekik is érdekük. A munka végeztével közel 3 köbméter hulladék gyűlt össze a híd csupán 100 méteres körzetéből. Összesen – bár nem egy időben – 9 ember dolgozott ezen cirka 1,5 órát!” – jegyezték meg a szervezők.

Forrás: Szemétirtók
Fotók: Szemétirtók / Walczer Patrik

Megosztás