Hírek

A Mária Valéria híd előtt bukott le az embercsempész

Börtönbüntetést szabhatnak ki azzal a letartóztatásban lévő moldáv állampolgárságú férfival szemben, aki 14 migránst szállított illegálisan tehergépkocsival. Az embercsempész a Mária Valéria hídnál bukott le.

A vádirat szerint a férfi összesen 14 fő szír állampolgárt vett fel Magyarország déli határán, a magyar-szerb határ közelében – pontosan meg nem határozható helyen – és őket az általa vezetett, de magyar forgalmi rendszámú, fehér színű, csukott tehergépkocsival, annak rakterében Esztergomba fuvarozta azért, hogy az Esztergom és Párkány városát összekötő Mária Valéria hídon átvigye és ezzel segítséget nyújtson nekik az államhatár jogellenes átlépésében.

A csukott tehergépkocsi rakterében ülőhelyek, ülések, biztonsági övek, kapaszkodó szerkezetek nem voltak. A raktérnek mesterséges szellőtetőrendszere nem volt, viszont az oldalsó tolóajtó tömítőgumija nem volt a helyén, így az ajtó körül 2 cm-es széles rés volt, amelyen szabadon áramlott a levegő.

A Mária Valéria hídon szolgálatot teljesítő helyi járőrök arra lettek figyelmesek, hogy a híd mellett található parkolóból egy tehergépkocsi vezetője folyamatosan figyeli őket, észlelték azt is, hogy a gépjármű raktere láthatóan túl volt terhelve, továbbá a gyanús személy élelmiszert nyújtott be a hátsó ajtón.

A férfi letartóztatását a bíróság az ügyészség indítványára 2022. október 7-én rendelte el.

Az embercsempészés bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfit börtönbüntetésre és kiutasításra ítélje.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség