Hírek

Több szintű számlázási láncolat segítségével nem fizettek adót

Egy hónapra elrendelték a letartóztatásukat azoknak a gyanúsítottaknak, akik legalább egymilliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak azzal, hogy valótlan tartalmú számlák kiállításában nyújtottak segítséget.

A nyomozás eddigi adatai alapján az I. rendű gyanúsított egy hierarchikusan felépülő és konspiratívan működő bűnszervezetet hozott létre és irányította azt 2020. év szeptemberétől 2023. január 18. napján történő elfogásáig.

A gyanúsított létrehozott egy több szintű számlázási láncolatot, melynek különböző szintjein gazdasági társaságok álltak, valós gazdasági tevékenység végzése nélkül, stróman ügyvezetők felhasználásával. A cégek különböző vagyonvédelmi és/vagy takarítási feladatok elvégzéséről valótlan tartalmú számlákat állítottak ki a számlákon szereplő munkákat ténylegesen elvégző gazdasági társaságok részére (haszonhúzó gazdasági társaságok), mely gazdasági társaságok a valótlan tartalmú számlákat a könyvelésükbe befogadták és általános forgalmi adó bevallásukban levonható adóként jogosulatlanul figyelembe vették, míg a számla kiállító társaságok, illetve a céghálózatba bevont társaságok nem nyújtottak be, vagy valótlan tartalmú bevallásokat nyújtottak be. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 34 ilyen – köztük egy táti székhelyű – haszonhúzó gazdasági társaság ügyvezetője fogadott be fiktív számlákat.

A bűnszervezet tagjaként az I. rendű gyanúsított felesége, a II. rendű gyanúsított a cégekkel kapcsolatos banki és számlázási feladatokat végezte a fiktív számlabefogadó, haszonhúzó gazdasági társaságok ügyvezetőitől kapott adatok alapján, valamint meghatározta a IV. rendű gyanúsított feladatait. Ezen túlmenően, álnéven kapcsolatot tartott a haszonhúzó gazdasági társaságok ügyvezetőivel, ő készítette el az átjelentéseket, új munkaszerződéseket. A III. rendű gyanúsított a bűnszervezet tagjaként könyvelőként tevékenykedett. A bűnszervezet által irányított társaságok közül a IV. rendű gyanúsított 3 cég bankszámlájáról összesen 1.705.900.000 forintot vett fel készpénzben.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói többszázmillió forint értékben foglalt le ingatlanokat, gépjárműveket.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság a 2023. január 20. napján tartott ülésen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt egy hónap időtartamra elrendelte a bűnszervezet vezetőjének és további három tagjának, a könyvelőnek, a fiktív számlákat kiállító, utalásokat intéző nőnek, továbbá egy a pénz visszajuttatásában szerepet játszó gyanúsítottnak a letartóztatását, tekintettel arra, hogy velük szemben fennáll a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye. A végzés nem végleges, mind a 4 gyanúsított és a védőik fellebbezést jelentettek be, a IV. rendű gyanúsított védője az ülésen nem volt jelen.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék