Esztergom

Elzárásra ítélték a lángosos tolvajt

A napokban írtuk, hogy egy férfi egy esztergomi áruházból távozó idős nőt fosztott ki. A bíróság gyorsított eljárásban nem jogerősen 85 nap elzárásra ítélte a vádlottat.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. szeptember 7. napján szabadult a BV-intézetből, ezt követően hajléktalan életmódot folytatott, majd 2023. január 13. napján Esztergomba érkezett, és egy hajléktalan szállón kért szállást.

A vádlott 2023. január 16. napján megjelent az esztergomi kórháznál, ahol több épületbe és kórterembe bement, majd a belgyógyászat épülete mellett leállított, 70.000 forint értékű kerékpárt jogtalan eltulajdonítás céljából elvitte.

A vádlott ezután a hajléktalan szállóban kihasználva azt, hogy a sértett a telefonját őrizetlenül hagyta, a töltőn hagyott telefont elvette, majd a szállót elhagyta.

Másnap a vádlott egy áruház bejáratánál megszólította az áruházból távozó idős asszonyt, aki nem állt vele szóba, hanem folytatta az útját hazafelé. A vádlott követte őt és amikor a sértett a lépcsőházukhoz ért, a vádlott mögé lépett és „ide a táskát” felszólítással a sértett kezében lévő bevásárlótáskát követelte, ezzel egyidejűleg a táskát kitépte a sértett kezéből, amitől a nő elveszítette az egyensúlyát és elesett, a vádlott pedig a táskával elszaladt.

A vádlott a sértett táskájában talált lángost megette, a pénzt eltette, a táskát a benne lévő többi tárggyal együtt egy szállónál lerakta. A vádlott a járőröknek később megmutatta, hol hagyta hátra a táskát, így azt, a vásárolt árucikkekkel, valamint a személyi okmányokkal a sértett visszakapta.

Az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára az Esztergomi Járásbíróság a vádlottat kifosztás és lopás bűntette, valamint lopás vétsége miatt 85 nap büntetés-végrehajtási intézetben történő elzárásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője 3 napot tartott fenn a jognyilatkozat megtételére.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék