Esztergom

Szakképzési konferenciát tartott a Nemzeti Pedagógus Kar

Január 11-én, szerdán az esztergomi Szent Adalbert Központban szakképzési zárókonferenciát tartott a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK).

A rendezvény elején köszöntötték a meghívott vendégeket, köztük Horváth Pétert, az NPK elnökét, aki köszöntőjében kiemelte: az elmúlt egy évben tartott számtalan rendezvény alkalmával kapcsolat jöhetett létre az állam, valamint az intézmények, szakképzési centrumok között, az érintettek megoszthatták egymással a gondolataikat, javaslataikat, melyek végső soron erősítik a szervezet elképzeléseit.

Hernádi Ádám Esztergom polgármestere többek között arról beszélt, hogy nőtt a szakmát megszerezni kívánó fiatalok száma. Úgy véli, hogy az esztergomi intézményekben a legkorszerűbb tudásban részesülhetnek a diákok. Szerinte a társadalmi környezet és a döntéshozók hozzátehetik a maguk tudását a szakképzés területén felvázolt célok eléréséhez, de a siker a pedagógusokon múlik.

Az előadók közül elsőként Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős államtitkára mondta el a szegmens jövőjével, illetve a benne rejlő kihívásokkal kapcsolatos gondolatait. A politikus ismertette azokat a stratégiai célokat, melyek mentén a magyarországi szakképzés másfél évtizeden belül felzárkózhat az európai éllovasokhoz.

Szó volt arról, hogy vonzó, rugalmas, ideális környezetet kell biztosítaniuk ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát a szakképzésben, ahol motivált, magasan képzett oktatóknak kellene dolgozniuk. Pölöskei Gáborné kitért arra is, hogy szeretnék, ha 2030-ra minden 35 év alatti személynek lehetne legalább egy szakmája.

A folytatásban a további előadások keretében kitértek a duális képzéssel kapcsolatos tapasztalatokra, jó példákat is bemutattak, illetve górcső alá került a minisztérium és a NPK közötti együttműködés is.