Dorog

Nem őrizte meg a cég iratait

Nem jogerősen pénzbüntetést szabtak ki azzal a férfival szemben, aki nem gondoskodott a dorogi székhelyű cég iratainak megőrzéséről.

A megállapított tényállás szerint a dorogi székhelyű gazdasági társaság cégnyilvántartás szerinti ügyvezetője helyett meghatalmazással a fia, a vádlott látta el kizárólag a gazdasági társaság irányítását, tartotta a kapcsolatot a cég könyvelőjével. A bíróság 2021-ben elrendelte a cég felszámolását.

A vádlott 2020. január 1. napjától nem gondoskodott a bizonylatok megőrzéséről, amely magatartásával a gazdasági társaság 2020. évi és 2021. töredék üzleti évi jövedelmi-, pénzügyi-és gazdasági helyzete megismerésének áttekintését meghiúsította.

A számviteli szabályok szerint az üzleti évről készített beszámolót, az üzleti jelentést, valamint az azokat alátámasztó leltárt, értékelést, főkönyvi kivonatot, továbbá a naplófőkönyvet, vagy más, a törvény követelményeinek megfelelő nyilvántartást legalább 8 évig köteles lett volna megőrizni.

A Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján a Tatabányai Járásbíróság a 2023. január 11. napján tartott előkészítő ülésen, számvitel rendjének megsértésének bűntette miatt indult ügyben 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte a férfit. Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyész a vádlott terhére, súlyosításért, végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre elítélés érdekében jelentett be fellebbezést. A védő is fellebbezést jelentett be, az elkövető az ítéletet tudomásul vette. Az ítélet így nem jogerős.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék

Megosztás