Dorog

Rongálással vezette le a feszültségét a dühös fiatal

Felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki azzal a fiatalkorú férfival szemben, aki rongálás bűntettével egymillió forintot meghaladó kárt okozott Dorogon.

A bíróság megállapította, hogy a fiatalkorú vádlott 2021. október 18-án Dorogon egy lakatlan házhoz ment. A vádlott egy családi veszekedés miatt dühös, feszült volt, ott akarta kitombolni magát. A férfi az udvaron talált vascsővel a ház 3 ablakát betörte, a betört ablakon át a házba bement. A házban lévő valamennyi radiátort kézzel letépte, a réz fűtési vezetékeket a falról letépte, a bejárati ajtó kilincsét leverte. A radiátorok letépése folytán a falfelület is megrongálódott. Az elkövető a mosdóban a kézmosót darabokra törte, a villanybojlerbe lyukat ütött, a kád környékén a falon lévő csempékből 10 darabot leszedett. Ezen kívül a konyhában a mosogatószekrényt a mosogatótálcával együtt kitépte, a mosogató csaptelepét letépte, a kazánházban leszakította a fűtéscsöveket, illetve a kazán szerelvényeit.

A tombolásnak az vetett véget, hogy a zajt hallva megjelent az ingatlan területén lévő közös udvaron, de egy másik házban lakó férfi és nő, akik megnyugtatták az elkövetőt.

A rongálással okozott kár 1.218.361 forint, amely nem térült meg.

A fiatalkorú férfi a rongáláson kívül ebből a házból eltulajdonított 65 darab, összesen 79.156 forint értékű, falból kitépett rézcsövet és két, összesen 53.848 forint értékű csaptelepet is.

A bíróság a vádlott terhére rótta azt is, hogy 2021. október 17. napját követő, közelebbről meg nem határozható időben a dorogi ingatlan udvarán álló személygépkocsiból eltulajdonított 4 db, összesen 48.000 forint értékű gumival ellátott alufelnit és 4 db, összesen 24.000 forint értékű lemezfelnit.

A Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésében 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a férfival szemben. A büntetővégzés jogerős, azt az ügyész is tudomásul vette.

A bíróság mindezek alapján megállapította, hogy a fiatalkorú vádlott bűnös rongálás bűntettében és lopás vétségében. A felfüggesztett szabadságvesztés büntetés mellett kötelezte az elkövetőt arra, hogy a próbaidő alatt iskolai tanulmányait folytassa, ha azt abbahagyja vagy befejezi, akkor pártfogó felügyelője segítségével bejelentett munkaviszonyt létesítsen, ennek sikertelensége eseten állaskeresőként regisztráltassa magát, továbbá vegyen részt indulatkezelési vagy ART tréningen.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék