Esztergom

Elkezdődött Esztergom faültetési programja

December 15-én kezdődött el Esztergom faültetési programja, melynek során először a Sissay közbe telepítenek 40 darab Mecsek kőris facsemetéből álló fasort. A 2-3 hónapos program részeként 470 darab fával bővül Esztergom közterülete.

Boldizsár Lóránt, Esztergom főkertésze elmondta, hogy idén Mecsek kőriseket ültetnek, olyan kis lombkoronával és gyökérzettel rendelkező fákat, melyek ezen a kis helyen (Sissay köz) kellően hosszú távon fogják majd az utcát díszíteni. A főkertész kiemelte, hogy a mostani időjárás a legideálisabb idő a faültetésre, hiszen télen ültetni a fát talán a legjobb eredési aránnyal járó ültetési technológia. „Beöntözünk a gyökérlabdákat, majd gyors takarással megvédjük a fagyoktól” – tette hozzá

Boldizsár Lóránt elmondta azt is, hogy a csemeték beszerzése igencsak nehézkes volt, eltartott vagy 3-4 hónapig, mire a megfelelő növényanyagot össze tudták gyűjteni a kertészetekből. „Azt tudni kell, hogy egész Magyarország területén nagy faültetési programok vannak, ebből kifolyólag hiánycikk a facsemete, így négy faiskolából tudtuk összegyűjteni ezt a 470 darab fát. Nem volt egyszerű dolog, de megoldottuk.” – jegyezte meg a főkertész.

Kitért arra is, hogy Esztergomban a faültetés sok lépésből áll, hiszen a város történelmi jelentősége során minden esetben először a műemlékvédelmet kell értesíteni a 30 centiméter alatti talajmunkák miatt. Ezután kijelölik a fák helyét, egy-két napos türelmi időszakot biztosítanak a lakóknak, ha kifogásolnák a fa helyét, majd kezdődhet a faültetés.

A főkertész elmondta azt is, hogy a Sissay köz után a szentgyörgymezői játszótérnél, a pumpapályánál folytatják a faültetést, majd a Dobogókői út mentén. Megjegyezte, hogy a Budapesti utcában a platánfák helyzetét is rendezni kell, mivel nem egy odaillő fasorról van szó, amit más fákkal kell majd helyettesíteni.

Megosztás