Hírek

Élelmiszeripari munkaruhára vonatkozó szabványok

Az élelmiszeriparhoz nemcsak a feldolgozóipar tartozik, hanem maga az üzletláncok is. Ezen a területen is fontos, hogy a vevők olyan szakemberrel találkozzanak, akiben megbíznak, akinek akár a véleményét, tanácsát is elfogadják. Egy bolti eladó ugyanis a vevőért van – és ehhez a kedves, segítőkész és empatikus személyiségen kívül szükség van makulátlan megjelenésre is. Ezen a téren nem jellemző a különféle előírások és szabványok megléte, viszont az élelmiszerbiztonság terén annál inkább!

Alapvetően az élelmiszeriparra jellemző a különböző minőségügyi szabványok megléte, valamit az ISO9001, a Helyes Gyártási Gyakorlat és a HACCP (Kritikus Ellenőrzési Pontok, vagyis a Hazard Analysis and Critical Points). Mivel világunk egyre inkább globalizált, a termékek és élelmiszerek egyre több helyre jutnak el, ezért elengedhetetlen, hogy egyre magasabb élelmiszer-biztonsági előírásokra van szükség. A minőség ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a Lidl-ben a legszebb és legérettebb banánt vesszük le a polcról, hanem azt is, hogy a szállítás során az nem sérült meg, vagy nem kapott semmilyen szennyeződést.

Számtalanszor hallhattuk és olvashattuk már, hogy valamilyen terméket visszahívnak az üzletek és boltok polcairól. Ez minden esetben aggályos, legyen szó egy vázáról vagy egy gépjárműről, de igazán nagy biztonsági kockázatot a különböző élelmiszerek jelentenek. Ebben az esetben ugyanis olyan kórokozóval, mikrobával szennyeződött maga a termék, amely ártalmas az egészségre. A szalmonella még talán a legkisebb problémát okozó baktérium mind közül. Ezek a megbetegedések pedig gyakoribbak, mint gondolnánk. A WHO szerint 10 emberből majdnem 1 ember lebetegszik valamilyen szennyezett termék fogyasztását követően, ha a világ teljes populációját vizsgáljuk. Ez pedig megtörténhet otthon, amikor a boltból hazavitt terméket elkészítjük, vagy akár egy patinás étteremben is, ahol családi összejövetelt ünnepeltünk.

Az élelmiszeripari munkaruhára vonatkozó szabványok

Nem meglepő módon tehát az ott dolgozók hajviseletére és a munkaruhájára is különösen nagy figyelmet kell fordítani. Az élelmiszeripari munkaruha előírásokat az ISO 22000, BRC, és a már említett HACCP szabja meg. Akár a tejipar, akár az italgyártás vagy a húsfeldolgozás területén dolgozunk, fontos, hogy minden esetben fehér kötény legyen rajtunk. Fontos a kényelem, a tartósság és strapabíróság, valamint a komfortérzet növelése. A fehér szín azért fontos, mert így a legapróbb folt és szennyeződés is meglátszik. Biztos, hogy nem szívesen találkoznánk olyan séffel, akinek a szakács dzsekije foltos és koszos, hiszen úgy gondolnánk: ilyen az ételek minősége is. Éppen ezért fontos, hogy a fehér színű munkaruházatot viseljék a vendéglátóiparban és élelmiszeriparban dolgozó szakemberek.

Mire van szüksége az élelmiszeripari munkaruházathoz?

Alapvetően ezeket a ruha típusokat érdemes beszerezni:

  • Sapka vagy hajháló: ez megakadályozza azt, hogy a hajról hulló hám, illetve a hajszál, egyéb szennyeződés az élelmiszerre kerüljön. A hajhálót sok esetben minden szünet után cserélni kell!
  • Kesztyű: a kesztyű segít abban, hogy a kézről és a karokról ne kerüljön szennyeződés az élelmiszerre. Általában egyszer használatos gumikesztyűt írnak elő a szabványok.
  • Kabát: a fehér séf dzseki, kabátok mind ide sorolhatók.
  • Munkanadrág: ez biztosítja a munkavállaló számára a kényelmet.
  • Kötény, vagy köpeny: akár felszolgálókról, akár élelmiszermérnökről beszélünk, a kötény fontos, ugyanis egy plusz védelmi réteget biztosít a viselőjének. Így, ha valamilyen szennyeződés vagy akár mérgező anyag kerül a munkavállalóra, plusz egy réteg van, ami ezt felfogja.
  • Maszk: általában FFP1 vagy FFP2 az elvárás, hogy az orrból, szájból a légzés, tüsszögés során ne kerüljön baktérium az élelmiszerre.

Az élelmiszeripar tehát erősen szabályozott, és erre szükség is van, hogy az élelmiszereket biztonságos munkakörülmények között állíthassák elő. Arról pedig ne feledkezzünk el: ezek az előírások a munkatársakat is védik!

Metatitle: Élelmiszeripari munkaruhára vonatkozó szabványok és előírások

Metadescription: Szigorú ellenőrzésen esnek át az élelmiszeripari munkakörülmények és a dolgozók munkaruhája is, hogy biztosan ne kerüljön kórokozó az élelmiszerre.

Megosztás