Dorog

Kilátó létesülhet a dorogi aknatoronyból

Mintegy 207 millió forint támogatásból alakíthatnak ki kilátót a dorogi Kálvária domb aknatornyából – tudtuk meg a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattól.

Korábban írtuk, hogy Komárom-Esztergom megye 43 településén összesen mintegy 7,2 milliárd forintos fejlesztésre nyílik lehetőség a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban született új Irányító Hatósági döntések nyomán. Ez az összeg most további 1,3 milliárd forintnyi uniós támogatással bővül, mely nyolc települést érint, köztük Esztergomot, Dorogot, Tokodot és Pilismarótot is. December 22-éig még további források megítéléséről várható döntés – közölte 2022. december 13-án Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A palyazat.gov.hu oldalra december 12-én került fel a TOP_PLUSZ-1.1.3-21-KO1-2022-00004 azonosító számú projekt ismertetője, miszerint 207 214 776 Ft vissza nem térítendő támogatásból kilátót alakíthatnak ki a dorogi Kálvária domb aknatornyából. A projekt ismertetőjében olvasható, hogy az említett helyszínen 1981-ben létesített Bányász Emlékmű egy telepített aknatorony, amely látképet meghatározó létesítmény, a környékét most is sokan látogatják, azonban jelen állapotában nem biztonságos, ugyanakkor hermetikusan nem zárható el, így annak hasznosítása, biztonságossá tétele, felújítása időszerű és indokolt.

Az átépítés során, a meglévő torony szerkezetének minél nagyobb megtartása mellett, az építmény felső szintjét kilátóterasszá alakítják. A feljutást biztosító lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad, így belül mintegy 1,1 x 1,5 m-es orsótér keletkezik. A lépcső „szintenkénti” pihenőjét a város felőli oldalon teljes építményszélességben alakítják ki, ahol lehetőség van a felfelé és lefelé közlekedőknek egymás kényelmes kikerülésére, illetve megállásra, nézelődésre. A torony meglévő kontúrfényeit megtartják, továbbá éjszakai használatot is biztosító megvilágítást kap. A torony magassága 16 méter, a tervezett látogatható kilátószint magassága 13 méter magasan lesz.

A fejlesztés eredményeként létrejövő vonzerő működtetését az Önkormányzat intézményei révén kívánja biztosítani, így az aknatorony-kilátó a már működő Reimann Bányászati Miniverzum meglévő szolgáltatásait bővíti, egészíti ki. A kilátóhoz vezető túraútvonalak kijelölése mellett a Miniverzumba érkező egyéni és csoportos látogatók részére újabb aktív turisztikai programelemként jelenik meg, ugyanakkor önálló programként is kiajánlható.

Borítókép: bal oldalt a jelenlegi állapot, jobb oldalt a látványterv

Megosztás