Hírek

A művelődési ház és a sportcsarnok is megújulhat Pilismaróton

A Nyírő Csaba Sportcsarnok mintegy 120 millió forint támogatásból, míg a művelődési ház mintegy 110 millió forint támogatásból újulhat meg Pilismaróton – tudtuk meg a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattól.

Korábban írtuk, hogy Komárom-Esztergom megye 43 településén összesen mintegy 7,2 milliárd forintos fejlesztésre nyílik lehetőség a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban született új Irányító Hatósági döntések nyomán. Ez az összeg most további 1,3 milliárd forintnyi uniós támogatással bővül, mely nyolc települést érint, köztük Esztergomot, Dorogot, Tokodot és Pilismarótot is. December 22-éig még további források megítéléséről várható döntés – közölte 2022. december 13-án Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A palyazat.gov.hu oldalra november 29-én került fel a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00042 azonosítószámú projekt ismertetője, miszerint 110 271 780 Ft vissza nem térítendő támogatásból újul meg a pilismaróti művelődési ház. A projekt megvalósításának eredményeképpen a lakosság elégedettsége az épület felújításával nő, egy kulturáltabb, élhetőbb közművelődési környezet jön létre, a hagyományőrző, kulturális és egyéb programok korszerű környezetben valósulhatnak meg. A fejlesztés a minőségi, modern környezet kialakításával csökkenti a különbséget a kistelepülések és városok között, az itt élők szívesebben töltsék el szabadidejüket a megújult közösségi épületben. A projektarányos akadálymentesítéssel a fogyatékkal élőknek biztosítva lesz az esélyegyenlőség, könnyebben hozzáférhető lesz ez a közszolgáltatás.

A palyazat.gov.hu oldalra december 12-én került fel a TOP_PLUSZ-2.1.1-21-KO1-2022-00004 azonosító számú projekt ismertetője, miszerint 119 999 999 Ft vissza nem térítendő támogatásból újulhat meg és válhat energiatakarékosabbá a pilismaróti Nyírő Csaba Sportcsarnok. Az 1996-ban épült 1 234,2 négyzetméteres intézmény energetikai minőség szerinti besorolása DD, mely a beruházás megvalósításával CC-re javul. Az épület fenntartási költsége jelenleg igen magas, amit a homlokzat, a padlásfödém, a tető hőszigetelés hiánya, és a korszerűtlen nyílászárók okoznak. Az épületekben tartózkodók és dolgozók komfortérzete rossz. A jelenlegi beruházás során a homlokzatot, a tetőt és a padlásfödémet utólagosan szigetelik, illetve kicserélik a nyílászárókat. Az energetikai hatékonyság fokozása hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez, az energiaimport-függőség mérsékléséhez. A fosszilis energiafelhasználás csökkentésével hozzájárulnak a környezeti ártalmak csökkentéséhez, ezzel pedig az ország nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítéséhez.