Hírek

Kiskedvenc karácsonyra? Mérlegeljenek mielőtt döntenek!

Lassan elérkezik a gyermekek által várva várt karácsony. Ebben az időszakban a legtöbb szülőnek komoly fejtörést okoz, mivel ajándékozzák meg gyermekeiket. Sokan gondolják úgy, hogy a szeretet ünnepe a legalkalmasabb arra, hogy valamilyen háziállattal gyarapodjon a család. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy mielőtt beszereznék, mérlegeljék, hogy helyesen teszik-e ezt.

Kiskedvenc vásárlása előtt érdemes átgondolni, milyen élőlény lenne a legmegfelelőbb a család számára; lakásuk adottságai milyen állat tartását teszik lehetővé, mennyi időt tudnak szánni arra, hogy foglalkozzanak vele. Kutya vásárlása esetén fontos megbeszélni, ki az, aki vállalja, hogy naponta többször leviszi sétálni, illetve aki ellátja a vele kapcsolatos egyéb teendőket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy háziállat sok odafigyelést, törődést igényel, emellett jelentős kötöttséget, és költséget is jelent a család számára. Ha mindezeket számba vették, és úgy gondolják, tudják vállalni az állattartást felelősségét, ki kell választaniuk, milyen fajtájú állatot szeretnének. Ha döntésre jutottak, fontos tájékozódni az adott fajta sajátosságairól (fajtáját érintő leggyakoribb betegségek, mozgásigény, megfelelő táplálás, élettér, tartására vonatkozó jogi szabályok stb).

Sajnos sok esetben a karácsonyra vásárolt házi kedvencek egy idő után nyűggé válnak; nincs idő a gondozásukra, tisztántartásukra, megfelelő ellátásukra. Attól a pillanattól, hogy élő állatot vásároltak, Önöknek kell az állatvédelmi törvényben megfogalmazott „jó gazda gondosságával” tartaniuk a következő jó néhány évben, ami egy macska esetében akár 16-18 év is lehet. Házi kedvenc tartásakor tartsák be a felelős állattartás szabályait: rendszeres orvosi felügyelet, megfelelő hely és élettér, megfelelő minőségű és mennyiségű élelem, tiszta ivóvíz, betegség esetén pedig állatorvosi ellátás. Kutyáknál kötelező az évenkénti veszettségoltás, és 2012 decemberétől kötelező a négy hónaposnál idősebb kölykök mikrochippel való ellátása.   Emellett pedig nem szabad megfeledkezniük a szeretet fontosságáról sem.

Ezek elmulasztása vagy az állatok bántalmazása (beleértve a megunt állatok utcára tételét is) kimeríthetik az állatkínzás fogalmát, mely hazánkban bűncselekmény, és akár szabadságvesztéssel is büntethető.

„…az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége…” ( 1998. évi XXVIII. tv.)

Békés ünnepeket kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!

Megosztás