Hírek

Halat nevelnek jövőre a megyei horgászok

A megyei horgászok évzáró ülésén beszámoltak 2022 rendezvényeiről, összegezték a haltelepítéseket, tájékoztatót hallgattak meg a gyermek és ifjúsági horgászokról, illetve a horgászvizsgákról. Ismertették a leggyakoribb szabálysértéseket, és elfogadták azt tervet, mely szerint jövőre a Tata melletti Réti 8-as tóban halakat nevelnek, melyeket később a szövetség kezelésében lévő vizekbe telepítenek.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, ebben az évben is megtartották a szövetség hagyományos versenyeit, melyek közül kiemelkedett a 96 órás Nagyhalfogó Horgászverseny és a páros csónakos pergető verseny. Mind a két rendezvényen megdőlt a fogási csúcs és az indulók létszáma.

Új versenyként szervezték meg Esztergom-Búbánatvölgyben az éjszakai páros versenyt, melyen sok induló szépen fogott. A szövetség Kocson rendezte meg a megyei polgárőrök versenyét, mely első lépcsőfoka volt a hamarosan sorra kerülő együttműködési megállapodásnak a két szervezet között.

Október 13-án a megyei rendőrségi verseny volt Kecskéden, szép fogásokkal, nagy sikerrel. A rendőrség és a szövetség között hatékony és élő kapcsolat van, ami elsősorban halvédelmünk hatékonyságát növeli – ismertette az elnök.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a megyei Duna-szakasz halbőségéhez hozzájárul, hogy a KEMHESZ az elmúlt években rekord mennyiségű halat telepített a vizekbe részben saját forrásból, részben pedig az állami támogatásoknak köszönhetően, valamint megszűnt a halászat és a szövetség jó gazda módjára, hosszú távra tekintő, tudatos halgazdálkodást folytat.

Schmidt-Kovács Bence szakmai igazgató előterjesztésében fogadták el az idei haltelepítések összegzését, mely szerint közel 21.487 kilogramm ponty, 1.500 kilogramm csuka, valamint kisebb mennyiségű balin, dévérkeszeg, fogassüllő, harcsa, és menyhal került a Dunába a folyó szőnyi és neszmélyi ágában, valamint az esztergomi Szénrakodónál. A MOHOSZ 2600 kilogramm két nyaras ponty és 3800 kilogramm három nyaras ponty telepítéséhez nyújtott támogatást, egy nyertes pályázatot követően.

A KEMHESZ összesen kilenc halőrt foglalkoztat, közülük négyen főállásúak. A csapat idén 29 induló közül nyolcadik helyen végzett az V. Országos Halőri Verseny és Szakmai Találkozón Szarvason.

A halőrök idén 80-nál több esetben intézkedtek, legtöbbször jogosulatlan horgászat, darabszám és méretkorlátozás megsértése, a fogási napló vezetési szabályainak megsértése, és tilalmi idővel védett hal megtartása miatt.

A Tata melletti Réti VIII-as tavat a szövetség bérbe vette a városi önkormányzattól. Mivel a KEMHESZ feladata a megyei Duna-szakasz telepítése, a tóban pontyot, süllőt, csukát szeretnének nevelni az állomány folyamatos egészségügyi felügyelete mellett.

Osvald Zsolt ügyvezető elnök elmondta, februártól-november végéig folyamatosan tartottak horgászvizsgákat Esztergomban és Tatabányán. Megyénkben egyedülállóan a vizsgák előtt egy ismeretterjesztő, interaktív előadásra kerül sor, ez hatékonyabbá és könnyebbé teszik a vizsgázók helyzetét. Idén több mint 700 fő tett eredményes vizsgát, ez dobogós helyet jelent a megyei szövetségek között.

A MOHOSZ által elfogadott irányelvek szerint a megyei szövetség is emelni kényszerül az összes általa kiadott területi engedély árát. Az áremelést az üzemanyagok, a halárak és a minimálbér növekedése teszi szükségessé, a növekedés mértéke átlagosan 30 százalék, a gyermekjegyek esetében húsz százalék.

A KEMHESZ segíti a gyermeknapi horgászversenyeket, idén létszámarányosan megyénkben pályázott a legtöbb egyesület erre a rendezvényre. A megyében több helyszínen vannak horgász-szakkörök, tagjaik az utánpótlás fontos bázisai. A szövetség nyári horgásztábort rendezett, valamint számtalan iskolában tartott előadásokat a természetről, a halak életéről és a horgászatról.

Fotók, forrás: KEMHESZ