Hírek

A kéztő alagút szindróma kezelésének a menete

A kéztőalagút szindróma manapság az egyik leggyakoribb civilizációs betegségnek számít. Amíg korábban maximum a kemény fizikai munkát végzők betegsége volt, ma már az ülőmunkát végzők egy kellemetlen gyulladásos ízületi problémája lett. Hogyan kezelhető és hogyan előzhető meg a probléma?

Mitől alakulhat ki a kéztő alagút szindróma?

A kéztő alagút szindróma manapság a számítógépes munkát végző embereknél alakulhat ki elsősorban, de azoknál is akik például sokat használják a kezüket különféle megerőltető mozdulatokhoz. A probléma forrása ugyanis a kéz és a csukló megerőltető használatából ered. A kéz ujjainak ízületei túlterhelődnek, ráadásul a nem megfelelő csuklótartás a csukló ízületeit is terheli. Ebből gyulladás alakulhat ki, valamint a túlerőltetett idegszálak miatt létrejöhet a kéztő alagút szindróma. Ez a kórkép lényegében úgy keletkezik, hogy a csontok és az inak között futó idegszál beszorul a begyulladt és megerőltetett inak, és izmok közé, amelyet pluszban erősít a gyulladás miatt bekövetkezett ödémás folyadékvisszatartás. Ilyenkor az idegszál szó szerint folyamatos nyomás alá kerül, aminek folyományaként zsibbadás, folyamatos fájdalom és az ujjak érzéketlensége következhet be. Ez pedig olyan mértékig terjedhet, hogy akár a teljes, kézzel való munkavégzést is ellehetetleníti. Ezen kívül ez a kórkép nem csak a számítógépen dolgozók problémája. Igaz, hogy ők vannak többségben, de a varrónőket, kézműveseket, masszőröket és mindenki mást is érinthet a probléma, akik huzamosabb időn keresztül apró mozdulatokat kell tegyenek, vagy sokáig nem megfelelően kell tartsák a csuklójukat például. Ezért aki ilyen munkát végez, annak nem árt a megelőzés sem.

A megelőzés és a kezelés menete

Ha már bekövetkezett a baj, érdemes azonnal szakemberhez fordulni. Ez akkor igaz különösen, ha a gyulladás nem akar elmúlni a megszokott gyulladáscsökkentőktől sem. A szakember először arra törekszik, hogy lehúzza a gyulladást, amit mi is gyorsíthatunk úgy, ha a kezünket legalább éjszakára sínbe tesszük. A gyulladás lehúzásával megszűnik a kínzó zsibbadás, azonban a munka nagy része még csak ilyenkor kezdődik. A csuklót és a kézfejet muszáj pihentetni és megvárni a sérült szövetek teljes regenerációját. A gyógyult kezünket pedig tornáztatnunk kell. Szerencsére a kéztőalagút szindróma kezelése gyógytornával lehetséges. Valóban tökéletes és hatékony választás lehet, amelyet nem csak a rehabilitációra, de a megelőzésre is használhatunk. Keressünk fel egy gyógytornász szakembert, aki majd megtanítja nekünk a személyre szabott mozdulatokat, és ezt bármikor gyakorolhatjuk otthon, akár két munkavégzés között is. Fogadjuk meg a tanácsait. Szinte biztos, hogy javasolni fogja, hogyan állítsuk be például úgy az egeret, hogy ne jöjjön elő újra a gyulladás. Tanácsod ad abban is majd, mennyi pihenőt tartsunk a kezünkkel a két munkavégzés között. Ezeket lehetőleg tartsuk be, és akkor soha nem lesz gondunk a kéztő alagút szindrómával újra.

Megosztás