Dorog

Felújították a dorogi F-típusú vágathajtógépet

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított F-típusú vágathajtógépet Dorogon, a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum udvarán, november 12-én, szombaton délelőtt.

Az egybegyűlteket az Altsteiner Blaskapelle zenekar köszöntötte, majd Szenkovics Edina, a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum szakmai vezetője elmondta, hogy a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület természetjáró szakosztályának támogatása tette lehetővé, hogy az F-típusú vágathajtógép megújuljon. Hozzátette, hogy a későbbiekben egy tábla kerül kihelyezésre, melyen a támogatókat és a segítőket fogják feltüntetni.

Glevitzky István, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány elnöke elmondta, hogy ez a gép akkor is vágatot hajtott a Lencse-hegyen amikor ő ott dolgozott 1984-ben. Kiemelte, hogy Dorogon a bányászat 1781-ben kezdődött és 2003-ig tartott, ami összesen 222 évet jelent. Hozzátette, hogy ez idő alatt számtalan műszaki technológiai újítás született a térségben, többek között olyan területen, mint a vízvédelem és a fejtéstechnológia, de a vágathajtás és a homokkitermelés gépesítése is Dorogon fejlődött.

A vágathajtás gépesítésével kapcsolatban Glevitzky István megjegyezte, hogy korábban dr. Korompay Péterrel készítettek egy kiadványt Száz éve kezdődött a vágathajtás gépesítése Dorogon címmel, amiben többek között bemutatják az F-típusú vágathajtógépet, ami később világszabadalom lett. Több ország által megvásárolt és fejlesztett változatai ma is működnek a világ minden táján. Kiemelte azt is, hogy Az F gépekre a találmányi bejelentést 1949. május 20-án dorogi feltalálók dr. Ajtay Zoltán, Szilárd József és Koszorús István tette. Az első kísérletek a Dorogi Szénbányák Tokod-Altárói bányaüzemében kezdődtek az F-1 típusú kézi réselő szerszámmal. Gyártották az F-2, F-3, F-4, F-5 F-6 korszerűsített típusokat, ill. az Országos Bányagépgyár bevonásával további típusokat. Az F típusú gépcsaládból 1968-ban a világ 22 országába 165 darabot adtak el. 2016-ban a Dorogon található F-típusú vágathajtógép bekerült a Megyei Értéktárba is.

Glevitzky István beszéde után leleplezték a felújított F-típusú vágathajtógépet, majd a résztvevők megtekinthették a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumot egy pohár tea, vagy forraltbor kíséretében.