Hírek

Gulyás: a tojás és a burgonya árát is rögzítik

Újabb két terméknél lesz árstop: a friss tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál nem lehet magasabb az év végéig, azonban a piacokra nem vonatkozik a szabályozás – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a legnagyobb probléma a szankciós infláció, amivel a magyar gazdaság is küzd. Elég volt bejelenteni a kilencedik szankciós csomagot, és máris emelkedett az energia ára – tette hozzá. Amíg újabb és újabb szankciók merülnek fel, addig szankciós infláció is lesz. A cél, hogy jövő év végére a fele legyen a mostani infláció – jegyezte meg.

A kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása mellett, aminek az egyik kulcsfontosságú eleme a rendszerhasználati díj – mondta Gulyás Gergely, majd kiemelte, hogy a kormány úgy döntött, a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem. Hozzátette: ezért extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, aminek az adókulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, ezzel a költségvetés idén és jövőre is 40-40 milliárd forintra tesz szert.

Gulyás az uniós tárgyalásokról azt mondta, hogy az EU újabb igényeket támasztott, és csak azt tudják teljesíteni, amelyek nem ellentétesek az ország érdekeivel és a korábbi vállalásokkal. Az igazságszolgáltatás tekintetében itthon teljesen függetlenek a bíróságok, így ott a különböző hatásköri kérdéseknek a pontosítása lehetséges. Azok az aggályok, amelyek a Bizottság részéről felmerültek, azok megalapozatlanok. Itt nem szervezeti változásokról van szó, hanem az intézmények közötti hatáskörökről – mondta a miniszter. 

Gulyás kérdésre elmondta, sajnos az energiaárak most is nagyon magasak, de így is hatszorosa, mint a korábbi években. December 31-ig a piaci árak nem változnak az energia területén – tette hozzá. A gázár esetében az egynapos árak nem sokat jelentenek, az árak most azért mentek le, mert a tárolók tele vannak – mondta. Amikor mindenki újra gázt fog beszerezni, akkor az árak minden bizonnyal ismételten fel fognak menni – mondta.

Felhasznált források: MTI / origo.hu / Kormányinfó
Borítókép: MTI/Soós Lajos

Megosztás
Tegek: kormányinfó