Hírek

Letörte a vasúti sorompót a gondatlan kamionsofőr

Pénzbüntetést szabtak ki azzal a férfival szemben, aki Lábatlanon az általa vezetett járművel tilos jelzés ellenére haladt be a vasúti átjáróba, és a manőver során letörte a vasúti sorompót.

A bíróság megállapította, hogy a férfi 2022. április 28-án délelőtt 9 óra körül egy járműszerelvénnyel közlekedett Lábatlanon. A férfi a közlekedése során figyelmetlen volt és 10 kilométer/óra sebességgel behajtott a fény- és félsorompóval biztosított kereszteződésben lévő vasúti átjáróba, annak ellenére, hogy a jelzőberendezés tilos jelzést adott. A sorompó csapórúdja a férfi által vezetett járműszerelvényre csukódott és letört. Az elkövető a csapórúd letörését észlelte, ezért a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében a vasúti átjáróból a járműszerelvénnyel kitolatott, majd a sorompókar letörését bejelentette és a helyszínen megvárta az intézkedő hatóságokat.

A bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vette, hogy a sofőr gondatlansága miatt nemcsak a vasúttársaságnak keletkezett kára, de a sorompó hiánya miatt mások életét, testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye alakult ki. A bejelentést követően a vasúttársaság szakemberei a sorompót 2022. április 28-án 15 óra 14 perckor helyreállították, a vasúti forgalomban fennakadás, késés nem keletkezett.

A Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság 270.000 forint pénzbüntetést szabott ki a kamionsofőrként dolgozó férfivel szemben. A büntetővégzés jogerős, azt az ügyész is tudomásul vette.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék