Hírek

Az Aranylabda díj idei nyertese

Valószínűleg minden labdarúgó, aki komolyan gondolja sportpályafutását, abban reménykedik, hogy egyszer majd elnyeri az Aranylabda díjat, hiszen ezzel értékelik a kimagasló, egyéni teljesítményeket.

A több évtizedes hagyományokkal büszkélkedhető elismerést még 1956-ban alapította a France Football nevű szaklap. amelyet Párizsban adtak át. Olyan nagyszerű sportolók kapták már meg, mint Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo. A legtöbb győzelmet eddig Messi érte el, mivel ő már hétszer vehette át a díjat, Ronaldo pedig szorosan a nyomában a második helyen, hiszen ötször kapta meg az elismerést, bár idei teljesítményük alapján egyikük sem került be a legjobb tízbe sem. Hihetetlen, ahogyan a spanyol futball élvonal újra és újra elhódítja ezt a neves trófeát.

Az idei győztesek, Karim Benzema és Alexia Putellas

Karin Benzema nem volt különösképpen meglepetés a labdarúgásban otthonosan mozgó embereknek, hiszen őt tartották az egyik legnagyobb favoritnak. Győzelmére így akár nagyobb tétet is rakhattunk volna az online sportfogadás berkein belül. Ugyan már egy idősebb, 34 éves játékosról van szó, idén sikerült neki a Real Madriddal megszerezni a spanyol bajnoki címet és a Bajnokok Ligájának trófeáját. Benzema pályafutásában voltak bizony hullámvölgyek, volt, amikor nem volt a válogatott tagja, mégis élő példája a kitartásnak és büszke lehet arra a pályára, amit ő bejárt. Nagyon régóta álmodott erről a díjról, éveken keresztül motiválta és most végre teljesíthette álmát, méltán feliratkozhatott az Aranylabdás megbecsültek sorába. A női labdarúgás is megérdemli az elismerést. Ebben az évben is Alexia Putellas örülhetett a díjnak, aki a Barcelona csapatában játszik és címvédőként érkezett a díjátadóra.

A magyarok közül is álltak már néhányan a győzelem kapujában

Talán nem árulok el nagy titkot, hogy az egykoron kiemelkedő teljesítményt nyújtó labdarúgóink sem maradtak le sokkal az Aranylabda díjról. Sőt Albert Flórián, aki akkoriban a Ferencváros színeiben játszott, 1967-ben meg is nyerte. Hála neki magyar klub is feliratkozhatott a díjazottak háttércsapatainak listájára. Ha bárhol a világon kimondjuk Magyarország nevét, egyöntetűen érkezik mindenkitől a válasz: Puskás. Bizony, Puskás Ferenc igen gyakran megfordult a nevezések között. Legjobb helyezését abban a szomorú évben érte el, amikor magyarországi karrierje félbeszakadt. 1956-ban a Honvéd színeiben játszott és 4. helyen zárt. Természetesen meg kell még említenünk Bozsik Józsefet, Kocsis Sándort és Grosics Gyulát, bár rajtuk kívül is még többen álltak a győzelem kapujában.

Még számos díj gazdára lelt

Az egy dolog, hogy az Aranylabda ünnepélyes kereteken belül átadásra került, de nem feledkezhetünk meg a többi díjazottról sem. Hiszen a férfi és női Aranylabda mellett kiválasztották az U21 legjobb játékosát, a legjobb támadót és kapust, valamint Sócrates-díjat kapott Sadio Mané, mivel társadalmi munkája példaértékűnek bizonyult. Érdekesség még egyébként, hogy 2020 ezen a területen is rendhagyónak mutatkozott. Abban az évben nem tudták megtartani az ünnepélyes díjátadót, valamint a lezárások miatt a mérkőzések egy része sem került megrendezésre, így másképpen kellett fenntartani a hagyományt. Így azt a kreatív ötletet találták ki, hogy internetes szavazás alapján összeállítják az Aranylabda-álomcsapatot. Olyan nagy nevek kerültek bele, mint Diego Maradona, Pelé vagy Lothar Matthäus és Xavier Hernández. A szavazáson négy magyar jelölt is volt. Talán nem nagy meglepetés, hogy Puskás Ferenc is lehetett volna az álomcsapat tagja.

Megosztás