Esztergom

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Bangó Miklós

Bangó Miklós festőművész, tanár részére Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzat képviselő-testülete „Pro Urbe Esztergom” kitüntetést adományozott művészeti tevékenysége elismeréseként, az október 23-ai rendkívüli testületi ülésen – közölte Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a közösségi oldalán.

Bangó Miklós alakja gyakran feltűnik itt-ott a városban: a hangulatos és művészi ihletekben gazdag Kis Duna-sétányon, a Víziváros emlékekben gazdag falai között, vagy épp a belvárosban. A műhely falai közül a szabad ég alá kiköltöző festő látványa meglepi a sétálókat – emelte ki a polgármester.

Bangó Miklós itteni jelenléte, szemlélődése és alkotása azt üzeni: hétköznapi útjaink Esztergomban minduntalan fényekkel, színekkel, csodákkal vannak szegélyezve. Rajztábláján sok esztergomi részlet került megörökítésre. Ezeket, nap mint nap, mi is látjuk, de Művész Úr képein szó szerint új megvilágításba kerülnek. Mégpedig úgy, hogy választ adnak a szépségkereső lélek kimondhatatlan kérdéseire.

Bangó Miklósról: 1945-ben született Esztergomban, festőművész, rajztanár. Az egri Tanárképző Főiskolán szerzett rajz-földrajz szakos tanári diplomát. Mestere: Blaskó János. Többnyire táj- és városképeket készít. Kompozícióira a látvány mozaikszerű felbontása, színgazdag előadása jellemző. Legkedveltebb technikái az akvarell, a pasztell, de készít kollázsokat is. Tanári munkássága is jelentős. Számos, később művészi pályát választott tanítványa kezdő lépéseit segítette, színvonalas pedagógiai tevékenységéért állami elismerésben részesült.

A Régió TV Esztergom felvétele:

Fotók: Hernádi Ádám Facebook oldala
Forrás: Hernádi Ádám Facebook oldala / granart.hu