Csolnok

Felújítási munkálatok a csolnoki temetőnél

A Magyar Falu Program keretében az önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázaton 5 millió forint támogatást kapott a csolnoki önkormányzat, melyből kicserélték a temető kerítését – tudtuk meg Kolonics Péternétől, a település polgármesterétől.

„Nagyon örültünk a nyertes pályázatnak, hiszen nagy gondot fordítunk a temető karbantartására és ügyelünk arra, hogy mindig gondozott legyen.” – mondta a polgármesterasszony, majd kiemelte, hogy a régi betonkerítés elöregedett és tönkrement, nem volt képes funkcióját betölteni, így szükséges volt az újjáépítése, melyhez az önkormányzat ötmillió forint önerővel járult hozzá.

A munkálatok jelentős földmunkával és tereprendezéssel kezdődtek, hiszen a bozótost ki kellett takarítani, illetve egy utat is ki kellett alakítani, hogy a régi kerítés bontása, valamint újjáépítése a munkagépekkel lehetővé váljon.

Kolonics Péterné rávilágított arra, hogy a kerítés 293 folyóméter hosszan újult meg. A betonoszlopok 40×40 cm széles, 80 cm mély betonalapba lettek elhelyezve. A 2 m távolságban elhelyezendő oszlopok közé, 4 db 50 cm magas betontáblák kerültek. A terepet követve a táblák vízszintesen, illetve szükség esetén (az emelkedő terepet követve) 15 cm-es lépcsőkben lettek elhelyezve. A pályázathoz szükséges volt tervrajzot és műszaki leírást mellékelni, melyeket Hampl Róbert építészmérnök készített el.

A polgármesterasszony megjegyezte, hogy a kerítés már majdnem elkészült, a negyedik elem szállítása, illetve beépítése van még hátra. Egy-két héten belül szállítják és építik be a még hiányzó elemet, melynek mintázata különbözik a többitől: áttört mintával zárja majd a kerítést.

„Nagy öröm, hogy Halottak napjára már majdnem elkészülünk a hatalmas munkával, jelenleg folynak még az utolsó tereprendezési munkálatok. Az új kerítéssel védett területen helyezkednek el a helyi védettséget élvező régi, német feliratú sírkövek is, melyeket kötelességünk ily módon is megmenteni és megtartani.” – jegyezte meg Kolonics Péterné.