Hírek

Ütötték, rúgták az ukrán férfiakat

A bíróság elítélte azt a két férfit, akik ok és előzmény nélkül bántalmaztak két ukrán állampolgárságú sértettet Tokodaltárón.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak 2021. október 11-én egy tokodaltárói kocsmában italoztak, társalogtak. A szórakozó helyen jelen volt 3 ukrán állampolgár, köztük a sértett is, akik szintén alkoholt fogyasztottak. Idővel a 2 társaság közösen múlatta az időt este 22 óráig, majd az ukrán férfiak tartózkodási helye felé indultak. Az I. rendű vádlott előre ment, de a munkásszálló portása nem engedte be az épületbe, ezért visszament a többiekhez. Ezt követően a vádlottak, a sértett és az egyik férfi betértek egy kivilágítatlan utcába. Itt az I. rendű vádlott ok és előzmény nélkül rátámadt a sértettre, ököllel arcon ütötte, melynek következtében az erősen ittas állapotban lévő sértett háttal a földre zuhant és a feje az aszfalthoz csapódott. Ezt látva a másik férfi a közelében álló II. rendű vádlott felé ütött, de az ütés őt nem találta el. Ekkor az I. rendű vádlott odament és ököllel arcon ütötte az ukrán férfit, aki szintén a földre esett. Ezt követően a vádlottak visszamentek a még mindig a földön fekvő sértetthez, és őt kb. 6-7 alkalommal, kisebb erővel megrugdosták. Eközben a másik férfi felkelt a földről és elsietett a helyszínről, majd a földön fekvő sértettet hátrahagyva a vádlottak is távoztak. A férfi a munkásszálóra menekült, és a portán jelezte, hogy a sértettet bántalmazták, ezért mentőt hívtak a részére. A sértett az I. rendű vádlott általi ökölütés következtében a baloldali járomcsont többszörös törését, az arcüreg külső falának többszörös törését és nyílt koponyaalapi törést, míg a fejének az aszfalthoz csapódása eredményeképpen homloktáji pókhálóhártya alatti vérzést, továbbá agyzúzódást szenvedett. A nyílt koponyacsonttörés és az agyzúzódással együtt járó agyvizenyő életveszélyes sérülésnek tekinthető. A járomcsonttöréssel összefüggésben arcidegsérülés is bekövetkezett. A másik férfi 8 napon belül gyógyuló horzsolásos sérüléseket szenvedett el.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádirata alapján a Tatabányai Törvényszék – 2022. október 19. napján tartott nyilvános tárgyaláson – az I. rendű vádlottat testi sértés bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, míg a II. rendű vádlottat garázdaság vétsége miatt, mint különös visszaesőt, 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a felfüggesztés próbaideje alatt elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jognyilatkozat megtételére, az I. rendű vádlott és a védője felmentésért, enyhítésért fellebbezett, a II. rendű vádlott és a védője tudomásul vette az ítéletet.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék