Hírek

Iskolakezdésre megújult a süttői iskola tornaterme

Október 19-én, szerdán ünnepélyes keretek között avatták fel a Süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola megújult tornatermét.

Az Esztergomi Tankerületi Központ az MFP-IETF/2022 számú Iskolaépület felújítása és iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése című pályázatban mintegy 52,3 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósította meg a felújítást. A felújítás célja, hogy a gyerekek rendezett körülmények között sportoljanak, a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosított legyen az iskolában.

A tornaterem korszerűsítése érdekében a lámpatesteket LED világításra cserélték, elektromos szerelvényeket és a parkettát felújították, továbbá új, korszerű nyílászárókat építettek be, valamint a belső festést végezték el. A tornaterem fejlesztésével biztonságos, sokrétű sportolásra nyílik lehetőség a tanórákon és a gyerekek szabadidejében is. Az infrastrukturális fejlesztés tervezése és kivitelezése a környezettudatossági, energiahatékonysági, biztonsági és esztétikai szempontok mentén valósult meg. Hozzájárult az intézményben folyó nevelési és oktatási munka feltételeinek javításához, továbbá lehetőséget kínál ahhoz, hogy Süttő ismét vonzóvá váljon a fiatalok, a családok és a letelepedni vágyók körében.

Az átadó ünnepségen Sárdi Tibor, az intézmény vezetője elmondta, hogy ez a beruházás már nagyon ráfért erre az éppen harminc esztendős épületre. „Alig hittem a fülemnek, hogy idén a program nagy projektje a mi tornatermünk felújítása lesz.” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy az iskola és ezen belül a tornaterem a közösség egyik fontos találkozási pontja. Léte, minősége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy itt vidéken is minőségi életet élhessenek az emberek. Az intézményvezető rávilágított arra, hogy a tornaterem sok baráti labdarúgó csapat, valamint a tornász hölgyek szabadidős mozgásának rendszeres helyszíne.

Czermann János, Süttő község polgármestere elmesélte, hogy annak idején itt tanított testnevelést, tanácstag is volt, majd később önkormányzati képviselő, mindemellett 1992-ben az átadáskor ő volt az iskola igazgatója. A polgármester felidézte az első tornacsarnok átadásának pillanatait, megjegyezve azt is, hogy az akkori ünnepségnek a díszvendége Buzánszky Jenő volt, az általa aláírt labdát pedig azóta is büszkén őrzik. „Én mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki részese volt ennek az újabb csodának, hogy harminc év elteltével újra pompázik, ragyog ez a terem.” – jegyezte meg a polgármester.

Muszela Szabolcs, az Esztergomi Tankerületi Központ igazgatója örömét fejezte ki, hogy alig három héten belül immár a második olyan rendezvényen vehet részt, ahol a Magyar Falu Program pályázati lehetőségének köszönhetően adhatnak át egy megszépült, felújított tornatermet. Kiemelte, hogy 2019 óta a kormány által biztosított hazai forrásból országszerte több mint 600 milliárd forint ráfordítással épültek belterületi utak, járdák, újultak meg templomok, parókiák, közterületek, továbbá korszerűsödtek az oktatási intézmények az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeken. Muszela Szabolcs megjegyezte, hogy a Magyar Falu Program projektjeinek megvalósulásával egy olyan élhetőbb vidék stratégiai víziója körvonalazódik és valósul meg, ahol minden család, minden itt élő megtalálja a boldogulásának lehetőségeit.

„Kedves gyerekek, én csak ámulok és bámulok, hogy micsoda nagyszerű tornatermet építettek az elején polgármester úr és a kollégák döntése nyomán” – mondta beszédében Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke, majd megjegyezte, hogy a kormány támogatásának köszönhetően ez a régi tornaterem felfrissülve, felújítva szolgálja a gyerekek egészségét, hiszen befektetni, pénzt áldozni a jövőben rajtuk keresztül lehet. „Én örülök annak, hogy a megye minden kistelepülésén vannak olyan szolgáltatások, terek, ahol az ott élők fejlődni tudnak.” – tette hozzá az alelnök.

Utoljára Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője járult a mikrofonokhoz. Kiemelte, hogy a magyar kormány évekkel ezelőtt, amikor a Magyar Falu Programot elindította, pont az volt a célja, hogy azok a kistelepülések, akiknek nincs akkora forrásuk, hogy épületeket építsenek, felújítsanak, ezeket segítse. „Ennek köszönhetően térségünkben is több helyen folynak felújítások és megújulások, és ennek köszönhetően itt Süttőn is megújult a tornaterem.” – világított rá a képviselő, majd megjegyezte: „Én gyerekkoromban örültem volna, ha ekkora tornacsarnokunk lett volna, hiszen ennek az ötödében volt nekünk a tornaszobánk. Én hálával tartozom a pedagógusoknak, hálával tartozom az önkormányzatnak és a tankerületnek, hogy a felújítás alatt azt a türelmet, amíg ez megújult, megadták, és addig is a gyerekeknek biztosították azt a lehetőséget, hogy türelemmel viseljék őket.”

A köszöntők és a beszédek után az alsósok, majd a felsősök műsorát tekinthették meg az egybegyűltek, végül átvágták a nemzeti színű szalagot.