Hírek

Megújult a kesztölci iskola tornaterme

Iskolakezdésre megújult a Kesztölci Kincses József Általános Iskola tornaterme, melyet szeptember 29-én, csütörtökön adtak át.

Az Esztergomi Tankerületi Központ a Magyar Falu Program keretében az MFP-IETF/2022 számú Iskolaépület felújítása és iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése című pályázatban mintegy 25,8 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósította meg a felújítást.

A tornaterem korszerűsítése érdekében kicserélték részben az elektromos szerelvényeket, egyes kapcsolókat, aljzatokat és LED fényforrásokat. Megtörtént a falburkolat és álmennyezet cseréje, de a csaphornyos parketta is teljes mértékben megújult, EU szabványnak megfelelő sportpadlót alakítottak ki. Továbbá a lakatosmunkák kertében belső acél ablakrácsok kerültek az új nyílászárók elé, valamint elvégezték a festési munkálatokat is.

A tornaterem fejlesztésével biztonságos, sokrétű sportolásra, mozgásra nyílik lehetőség a tanórákon, a tanórákon kívüli tevékenységek során, és a gyerekek szabadidejében is. Az infrastrukturális fejlesztés tervezése és kivitelezése a környezettudatossági, energiahatékonysági, biztonsági és esztétikai szempontok mentén valósult meg. Hozzájárult az intézményben folyó nevelési és oktatási munka feltételeinek javításához, továbbá lehetőséget kínál ahhoz, hogy a falvak ismét vonzóvá váljanak a fiatalok, a családok és a letelepedni vágyók körében.

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek, annál is inkább, mert sok-sok évvel ezelőtt szintén én voltam az, aki átvehettem az akkor megépült tornatermet, és akkor is roppant boldog voltam, mert a környéken ez volt az első tornaterem, habár annak mondjuk, de tudjuk, hogy a hivatalos elnevezése a méretei miatt tornaszoba. Akkoriban fiatal kezdő igazgatóként nagyon boldog voltam, hogy végre elkészült, és igaz, hogy eltér a szabványtól, de az iskolának és a falunak is központi részesévé vált.” – mondta az átadó ünnepségen Radovics Istvánné, Kesztölc alpolgármestere.

Muszela Szabolcs, az Esztergomi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a Magyar Falu Program 2019-es indulása óta az elmúlt három év alatt a kormány több mint 600 milliárd forintot fordított vidéken élő honfitársaink életminőségének javítására. „Büszkék lehetünk arra, hogy ennek a támogatási formának köszönhetően az Esztergomi Tankerületi Központnak is sikerült forrást nyernie csaknem 120 millió forint értékben, amiből négy intézményünkben valósult, és valósul meg energetikai és tornaterem felújítási projekt.” – tette hozzá.

„Én büszke lettem volna gyerekként, ha ekkora tornaszobában tudok testnevelés órán lenni, hiszen nálunk csak fele ekkora volt. Viszont egy ilyen kistelepülésnek egy ilyen tornaszoba is óriási dolog, és nemcsak az iskolának, hanem maga a településnek is.” – mondta Erős Gábor a térség országgyűlési képviselője, majd megjegyezte, hogy a Magyar Falu Program mikor elindult a kormány döntése értelmében pont ezt az irányt célozta meg, hogy azok a kistelepülések, ahova kevés forrás folyik be az önkormányzatokhoz, segítséget nyújtson a kormány, és fejlődjenek az épületek, fejlődjenek az utak és fejlődjenek azok az intézményi rendszerek, amit önerőből az önkormányzatok nem tudnak megvalósítani. A jó hír az, hogy bár tudjuk, hogy Európát milyen gazdasági válság sújtja, ezen belül Magyarországot is. A kormány döntése értelmében a Magyar Falu Program marad.”

A Régió TV Esztergom felvétele: