Hírek

Lakásfelújítás hatékonyan, olcsón

Akár olyan házban élünk, amelyet mi magunk építettünk, akár arról van szó, hogy örököltünk, vásároltunk, birtokba vettünk egy házat vagy lakást, amely már nem mai gyerek, sajnos mindenki számára előbb-utóbb aktuálissá válik egy felújítás, amelynek mértéke nagyban függ az ingatlan állapotától.

Nyilván a legtöbben ódzkodunk ezektől a munkálatoktól, hiszen felborul a mindennapi életünk, el kell mozgatni a bútorokat, mesterek vannak a házunkban, tárgyakon kell átlépegetni, a porról és piszokról nem is beszélve. Na és persze nem mellékes az sem, hogy minden ilyen akció költségekkel is jár. Ha felújításról van szó, alapanyagokat kell beszereznünk, épületanyagot, esetleg ajtókat, ablakokat, ami mind pénzbe kerül. Ezért első lépésként érdemes mindig egy kutatást végezni, hol tudunk a legolcsóbban a legjobb alapanyagokhoz jutni. Ha nyílászárókról van szó, számos hasznos oldalt találhatunk az interneten, mint amilyen a https://aluprof.com/hu címen lévő, ahol termékek mellett hasznos tippekkel és tanácsokkal is találkozhatunk.

Jó tervezés, fél siker

Ha pedig elkerülhetetlen a felújítás a fent említett kellemetlenségekkel együtt, akkor hasznos lehet egy alapos tervezést végezni, ahelyett, hogy belecsapnánk a dolgok közepében. Ha pontosan papírra vetjük, mik az elvégzendő teendők, melyik mennyi időt igényel, milyen alapanyagok beszerzését és így tovább, sokkal hatékonyabbak lehetünk úgy időgazdálkodás, mint anyagiak tekintetében.

Ha nagyobb léptékű felújításról van szó, hasznos lehet a teljes munkát szakaszokra bontani, ahelyett, hogy egyszerre mindenbe belevágnánk. Tehát, ha több helyiségben is festeni, padlót burkolni, nyílászárókat cserélni kell, akkor érdemes úgy megtervezni a munkát, hogy egyszerre egy helyiségben végezzük el a munkát. Egyrészt, így marad a lakásnak olyan része, ahová vissza tudunk húzódni esténként, másrészt pedig pontosabban, hatékonyabban tudunk tervezni is.

Emellett, az sem mellékes, hogy korrigálhatjuk a tévedéseinket. Hiszen, ha azt látjuk, hogy például a nappali esetében több festék kell, de mondjuk kevesebb padlóburkoló anyag, akkor a következő helyiségnél már ennek megfelelően tudunk gondoskodni a pótlásról.

Ehhez szorosan kötődik a költségvetés is. Nyilván a legtöbbünknek véges a büdzséje, amit a felújításra fordíthat és senki se szeretné félbehagyni a munkát azért, mert elfogy a pénze. Ezért is fontos, hogy még a munka megkezdése előtt végezzünk alapos utánajárást, nézzük meg az egyes anyagok árait, elérhetőségét és kalkuláljunk. Így biztosak lehetünk abban, hogy beleférünk a tervezett költségvetésbe.

Amikor vendég jön a házhoz, az első, amit meglát és ami benyomást kelt benne, az a bejárati ajtó. Vizsgáld meg, milyen állapotban van meglévő ajtód. Ha egy festéssel, kisebb helyre pofozással megoldható a dolog, akkor érdemesebb ezt tenni, mint egy teljesen új ajtót beszerezni. Ha viszont új ajtóban gondolkodunk, számos szempontot érdemes figyelembe venni, elsősorban nyilván azt, hogy illeszkedjen házunk, lakásunk stílusához.

Megosztás