Dorog

Bányászati konferenciát rendeztek Dorogon

Szeptember 23-án, pénteken Dorog adott otthont a Magyarországi Bányászati Múzeumok és Kiállítóhelyek III. Konferenciájának.

A két részből álló programsorozat első állomása a művelődési ház rendezvénytermében volt, ahol a résztvevőket Bánhidi József, a Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának alelnöke, valamint Szabó-Berghauer Zoltán, Dorog Város Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője köszöntötte.

Elsőként Mednyánszky Miklós, okleveles bánya- és geotechnikai mérnök, a rendezvény kurátora tartott előadást Magyarországi bányászati-kohászati múzeumok és kiállítóhelyek helyzete 2022 címmel. A mérnök rávilágított arra, hogy az országban 53 bányászati múzeum és kiállítóhely található, melyek mindegyike önkormányzati, egyesületi, alapítványi, vagy civil fenntartásban működik. Az oroszlányi múzeum sikerességét hozta fel példaként, melyet mintegy ezer fő látogat havi szinten.

Hartyán Csaba, a Dorogi Bányászkör szervezője, a BEBTE szakosztályvezetője a Bányászkör instant túrákat mutatta be. Az általuk életre hívott túrákat két kategóriába sorolták be: Nagykörök (32-87 km), valamint Kiskörök (12-22 km). Hartyán Csaba kiemelte, hogy a túrák két éve zajlanak és mindig egy újabb körrel bővülnek. A résztvevők eddig mintegy 2.200 túrát bonyolítottak le, 42.000 kilométert mögöttük hagyva.

A konferencia hátralévő részében Kovács Zoltán, a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület elnöke a Pilisszentiváni Bányászati Kiállítóhelyet mutatta be, majd Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese a Tatabányai Múzeum és az OMBKE helyi szervezetének együttműködését ecsetelte. Kiemelte, hogy a bányász hagyományok őrzésére nagy hangsúlyt fektetnek, többek között ápolják a selmeci hagyományokat, valamint a diákoknak rendszeresen megrendezik a Jó szerencsét városi vetélkedőt.

A délutáni program a dorogi Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban folytatódott, ahol a Kisgrafika Barátok Köre „Bányászat a kisgrafikában” című kiállítást nyitotta meg Vasné dr. Tóth Kornélia művészettörténész, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos kutatója, majd Mednyánszky Miklós Bányászati műemlékek című könyvét mutatták be.

A konferencia két előadással zárult, Dr. Szemán Attila, a Soproni Múzeum Központi Bányászati Múzeumának főmuzeológusa a Brennbergbányai Bányászati Emlékház épületét mutatta be, végül Szente Tünde, városszociológus Történeti értékmegőrzés a Dunai Vasműben címmel tartott előadást.