Kategóriák: CsolnokHírek

15 éves a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület

A Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület (DPGVE) a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása 2022” témában szakmai program megvalósítására nyújtott be pályázatot, amelyet támogatásra érdemesnek találtak.

A DPGVE tevékenységének alapját immáron 15 éve a térségi szakmai, civil, gazdasági és önkormányzati szereplőket összekapcsoló hálózat működtetése képezi. Információszolgáltatás mellett a térség fejlesztésével kapcsolatos menedzsment feladatait is ellátja.

A projekt hasznosulása túlmutat a szervezet működési körén: kedvezményezettjei a térség kulturális, gazdasági és igazgatási területének szereplőit is érinti.

A projekt konkrét célja egyrészt a helyi együttműködések által kínált lehetőségek kiaknázásához, a civil közösségi tevékenységek végzéséhez szükséges feltételek támogatása szempontjából nélkülözhetetlen eszközök beszerzése volt. Továbbá egy széles rétegeket megmozgató jubileumi rendezvény megszervezése.

A megvalósítás elsődleges szereplői az egyesület munkatársai, akik számos rendezvény, beruházás menedzselését, tervezését végezték el. A szervezet alkalmazottainak térségi együttműködési tapasztalatai kiemelkedőek. Szerteágazó kapcsolati tőkével rendelkeznek.

A projekt eredményeinek fenntarthatósága a széles összefogás, a rendelkezésre álló partneri hálózat, a lelkes tagság tükrében biztosítottnak látszik.

Jelen pályázati támogatással – melynek összege 2 000 000  Ft volt – biztosítottá válik az egyesület katalizátor szerepe, aminek következtében tevékenységük köre tovább bővülhetne. A LEADER Program fennállásának 30 éves, egyesületük 15 éves jubileumát méltón szerették volna megünnepelni, ahol helyi termékek, természeti értékek, hagyományok és közösségek bemutatkozási lehetőségét igyekeztek megteremteni. Az ismeretterjesztő programokon kívül lehetőséget biztosítottak a térségében tevékenykedő helyi termelők, kézművesek, szolgáltatók megmutatkozására (árusító asztalok kihelyezése a rendezvény helyszínére), valamint a rendezvényre meghívott vendégek (100 fő), előadók részére étkezést és italt biztosítottak térségi alapanyagokból.

A projektjük hosszú távú célkitűzése megvalósult: a működési területük hangsúlyos eleme a szakmai együttműködés-, és a helyi összefogás erősítése, a térség kohéziós erejének növelése.