Kategóriák: Hírek

Tüdő vitaminja – Mit érdemes szedni?

A tüdő vitaminjai, a légzés támogatása a fokozott odafigyelés a tüdőt is érintő problémákra vagy a megelőzésükre, szinte kivétel nélkül minden ember számára prioritássá vált.

Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy bizony léteznek olyan gyógynövények, készítmények, tüdőre is ható vitaminok, melyekkel sokat tehetünk a légzés támogatásáért, az egészséges légzőrendszerért, a tiszta lélegzet támogatásáért. A világjárvány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a légzőrendszerünk, a tüdőnk egészsége fontosabbá vált, mint bármikor korábban.

A légszennyeződéstől elkezdve a számos vírusos, bakteriális megbetegedésen át a szezonális allergiákig sokféle próbatétellel kell megküzdenie a szervezetnek, a tüdőnek. Egy WHO tanulmány szerint az emberek több, mint 90 %-a szennyezett levegőt lélegzik minden nap. Ez megdöbbentő adat. A mikrokörnyezetünkben, otthonunkban sokat tehetünk a tisztább levegőért, például hatásos légtisztító berendezésekkel, de a tüdőnket és légzőrendszerünk egészségét is támogathatjuk célzottan bizonyos tüdőre is ható vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Mit szedjünk a jobb légzésért

A különféle vitaminok, mint a C, D, E, A, a magnézium, kalcium fontos szerepet játszhatnak a tüdő egészségének megőrzésében, vagy a betegségek könnyebb leküzdésében. Egy vitaminokkal, ásványi anyagokkal kellően feltöltött szervezet is ugyanúgy megbetegedhet, de az általános tapasztalat az, hogy könnyebben túljut a betegségeken, vagy számítani lehet rá, hogy enyhébb lefolyású lesz a fertőzés.

Tüdő vitaminja – Mi a legfontosabb

A következő listában összeszedtük a tüdő vitaminjait, melyek szedése segíthet az immunrendszer megfelelő működésében és lerövidíteni a légúti betegségeket:

  • A C-vitamin nem csupán immunerősítő, de lerövidítheti a légúti betegségek, fertőzések lefolyásának idejét és csökkentheti a súlyosra fordulás lehetőségét. Antioxidáns hatásával képes lehet javítani a tüdőfunkciót is. Kutatások szerint alacsony szintjével is összefüggésbe hozhatók krónikus, visszatérő légúti problémák.
  • A D vitamin az erős csontokon és fogakon túl az immunrendszer védelméhez is hozzájárul, ajánlott egész évben vitamin formájában bejuttatni a szervezet számára szükséges napi mennyiséget.
  • Az E vitamin erős antioxidáns hatással is bír, és gyulladáscsökkentő képessége sem elhanyagolható.
  • Az A vitamin az immunrendszer egészségéhez, a sejtnövekedéshez, sejtdifferenciálódáshoz nélkülözhetetlen vitamin, márpedig az egészséges tüdőhöz kell az egészséges tüdőszövet!
  • A magnézium, amiből a lakosság jórésze hiányt szenved, igen fontos ásványi anyag a szervezetben. Hatása például, hogy a simaizom ellazításával támogatja a hörgők aktivitásának szabályozását, nyugtatólag hatást gyakorolhat a légzőrendszerre.

Élelmiszerek a tüdő egészségéért

  • fokhagyma: erőteljes antimikrobális és gyulladáscsökkentő hatása van, allicinben gazdag
  • spenót, mángold, brokkoli: olyan fitokemikáliákkal rendelkeznek, melyeknek szintén van gyulladáscsökkentő hatása
  • bogyós gyümölcsök: C vitaminban gazdag gyümölcsök, melyek támogatják az egészséges immunitást
  • méz: a méznek jól ismert a köhögéscsillapító hatása, ráadásul finom íze mellett sok egyéb pozitív hatást gyakorol a szervezetre. A mindennapi étrendbe teljesen beilleszthető.

Gyógynövények tüdő problémákra

A tüdőre is ható vitaminok mellett a népi gyógyászatban van néhány olyan gyógynövény, melyeknek a légzőrendszerre gyakorolt pozitív hatását megfigyelték.

  • tüdőfű: a teája köptető, köhögéscsillapító hatású
  • mezei kakukkfű: kiváló fertőtlenítő, köhögéscsillapító
  • lándzsás útifű: teáját baktériumölő, nyálkaoldó hatása miatt régóta alkalmazzák légzőszervi betegségekben. Köhögéscsillapító, váladékoldó hatása is van. Sokféle készítmény kapható manapság a patikákban, melyek az egészséges tüdőt támogató vitaminok mellett természetes módon segítik a váladék kiürülését, a köhögés csillapítását. Ezek egyik fajtájának alapvető összetevője a lándzsás útifű.
  • édesgyökér: antivirális, antibakteriális hatása lehet, támogatja az egészséges légzést
  • eukaliptusz és borsmenta: ezeken alapuló gyógyhatású készítmények is rendelkezésre állnak a tüdő egészségének támogatására, illóolajaik segítenek a légzőszervek körüli izmok ellazításában, támogathatják a váladék oldását. Ezekből sok esetben mellkaskenőcs, mellkasbalzsam is készül.
  • fenyőrügy: kiváló nyákoldó hatását régóta megfigyelték
  • orvosi pemetefű: köhögés ellen használják, főként tablettás formában

Milyen egyéb készítmények vannak a légutak egészségéért

Ha felsőlégúti betegsége van, mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges. A kezelőorvosnak kell eldönteni, hogy orvosi kezelést igényel -e a betegség, krónikus vagy akut problémáról van -e szó. Van, amikor a kezelőorvos azt mondja, hogy alkalmazhatók a különböző vény nélkül kapható hurutoldó, váladékoldó szerek, de olyan is előfordul, hogy erősebb, gyógyszeres váladékoldás és egyéb gyógyszeres terápia válik szükségessé.

A patikákban vény nélkül kapható hurutoldó, légzőrendszert támogató készítmények kínálata óriási, megtalálhatók például:

  • fenyőrügyes készítmények
  • orvosi pemetefű tabletták
  • lándzsás útifű, kakukkfű készítmények
  • köhögés elleni porok, szirupok, teák
  • mellkaskenőcsök

A tüdő és légzőrendszer egészségének megőrzése a legfontosabb, hiszen a légzés alapvető életfeltétel. Megfelelő tüdő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, táplálkozásbeli és életmódbeli odafigyeléssel sokat tehet a tüdő egészségének védelmében. Ha pedig légúti betegségek jelentkeznek, a különböző váladékoldó, köhögéscsillapító, légzést könnyítő készítményekkel támogathatja a gyógyulás folyamatát.

Megosztás