Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Mosonmagyaróvár – Dorog

A hétvégén újfent alsóházi rangadót vív csapatunk, ezúttal idegenben, ahol az idén feljutott óvári csapat látja vendégül a mieinket. A találkozót szeptember 11-én, vasárnap 16 órai kezdettel tartják meg a Wittmann Antal parkban.

Ellenfelünk Magyaróvári TE néven alakult 1904-ben, azonban a szervezett bajnokságban csak 1922-től vesz részt. Egészen az ötvenes évek közepéig csak alsóbb osztályokban szerepelt, zömében a harmadosztályban, de küzdött a negyed- és ötödosztályban is. 1957-ben jutott fel elsőként a második vonalba, ahol sikeresen 7 egymást követő évadban is a mezőny tagja tudott lenni. 1963-ban viszont kiesett és csak az ezredfordulón tudott újra a másodosztályba feljutni, viszont akkor is már a kvalifikációs szakaszt követően egyből el is búcsúzott. A két NB II-es időszak közötti közel 40 évet a harmad- és a negyedosztályban töltötte. 2004-ben immár a harmadik másodosztályú periódust kezdte, amely során 4 évad erejéig tudta tagságát megőrizni. A 2008-ban történt kiesést követően, 2016-ban sikeresen feljutott a 20 csapatos NB II-be, majd három évad után, 2019-ben esett ki. Az elmúlt évadban végül imponáló teljesítménnyel, 100 pontot gyújtve nyerte az NB III Nyugati csoportjának bajnoki címét, így idén története során ötödször jutott fel a másodosztályban. Az idők során többször módosult az elnevezése. A kezdeti Magyaróvári TE után többek között Mosonmagyaróvári LE, Műselyemgyári TE,  Mosonmagyaróvári Ipartelepi MTE, Mosonmagyaróvári Timföldgyári Vasas, MOTIM TE neveken futott, jelenlegi hivatalos teljes neve Credobus Mosonmagyaróvár, amelyet 2016 óta visel. Címerében azonban az Első Mosonmagyaróvári TE 1904 név szerepel, amely alatt csak egyetlen évad – 2009–2010 – erejéig létezett. A csapat a nyolcvanas években ért el figyelemre méltó eredményeket a Magyar Kupában, ahol nem egyszer nyolcaddöntős, illetve negyeddöntős is volt harmadosztályú létére. A klub bázisa és a csapat mintegy 2500 néző befogadására alkalmas hazai pályája a Wittmann Antalról elnevezett parkban található. Az 1770–1842 között élt névadó a magyaróvári gazdasági tanintézet megszervezője volt.

Az első NB II-es meccsen Dorogon, 2016 augusztus 21-én

A két csapat egymás elleni tétmérkőzéseinek sora 1998-ban kezdődött. A legelső találkozóra 1998 szeptemberében, Bányásznapon került sor Dorogon az NB II. Nyugati csoportjában, amely akkor a harmadik vonalat jelentette. A város legnagyobb ünnepén Puskás Ferenc volt Dorog díszvendége és vele együtt szinte az összes egykori dorogi labdarúgó legenda  többek között csak pár nevet említve, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Bakonyi István, Lakat Jenő, az Ilku-testvérek, István és Péter, Kónya István, Prohászka János, Fellegi István, Bartalos József, Varga János, Schnitzer Imre, Monostori Tivadar  is összegyűlt ezen alkalomból és valamennyien megtekintették a Dorog bajnoki mérkőzését. A kezdőrúgást, maga Puskás Öcsi végezte el, továbbá ünnepélyes keretek között adta át két korosztályos utánpótlás csapatunknak is a bajnoki címhez járó érmeket. A remek hangulatú meccsen 3 ezer néző drukkolt a helyszínen a hazaiak győzelméért. A dorogiak végig nagy fölényben játszottak és futószalagon gyártották a gólhelyzeteket, amelyek rendre kimaradtak a legnagyobb ziccerekkel egyetemben, sőt még 11-esből sem sikerült gólt elérni, ugyanis Móra Krisztián elsőre a kapusba lőtte a büntetőt és a kipattanót vágta be végül a léc alá. Ezzel sikerült minimális arányú győzelmet aratni. A tavaszi visszavágón is hasonlóan alakult a koreográfia. A dorogi csapat szinte az egész meccset végigtámadta, de az eredményes befejezés rendre elmaradt, csak két kapufát lőttek. A kihagyott helyzetek megbosszúlták magukat és alig tíz perccel a befejezés előtt a hazaiak vezetéshez jutottak, majd az utolsó percben újból betaláltak. Legutolsó mozzanatként Borsos Zsolt harmincról megeresztett lövése a felső kapufán csattant.

Medgyes Zoltán pazar nyesett gólja a 4–0-ás győztes meccsen 2017 márciusában (forrás: MLSZ TV)

Pár hónappal később újra Óváron meccseltek, immár az új évad jegyében, ahol fordulatos mérkőzésen 2–2-es döntetlen született, majd a tavaszi visszavágón magbiztosan nyertek a dorogiak 2–1-re. Ezt követően 12 évig nem találkoztak, viszont 2012 óta megint összekerültek és 2019-ig folyamatosan ugyan abban a bajnokságban szerepeltek, közte előbb négy év az NB III-ban, majd harmat az NB II-ben. 2013 tavaszán, a bajnokság célegyenesében éppen ez a két csapat volt a bajnoki cím legnagyobb esélyese és a dorogiak akkor igazi rangadón idegenben győztek 2–1-re. A legkellemetlenebb meglepetést is ugyan ez az év hozta. Az új szezon őszi fordulójában súlyos, 5–2-es vereséget szenvedtek Óváron, igaz a dorogiak közel egy teljes félidőt kettős emberhátrányban játszottak. Előbb Schultz Leventét állították ki a második félidő elején, majd két perccel később Fürjes Ádámot is. Első sorban Schmatovitch gondoskodott a kiadós zakóról, aki egymaga négyszer zörgette meg a dorogi hálót, viszont a mieink kettős emberhátrányból szereztek gólt, s akkor ideiglenesen 3–2-re módosult az állás. Ezt követően a döntetlenek sora következett, miután öt egymást követő találkozójuk alkalmán egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni. Egy ízben, a 2014–2015-ös évadban úgy született döntetlen, hogy a találkozó mindkét gólját dorogi játékos szerezte, mégis 1–1 lett a vége, mert Berkó Ádám a saját kapuját vette be. A 2015–2016-os évadot követően együtt jutottak fel a másodosztályba.

A két csapat utolsó egymás elleni találkozóján Hegedűs Márk az utolsóként született gólt szerzi 2019 tavaszán (forrás: MLSZ TV)

Az első NB II-es évben a Dorog oda-vissza tudta legyőzni vetélytársát. Előbb ősszel Dorogon vesztett pozícióból fordítottak és nyertek 2–1-re, majd tavasszal az eddigi legnagyszerűbb eredménnyel rukkoltak elő. Remek taktikával hagyták állva, majd helyben a vendéglátókat, miután 4 : 0 arányban győzedelmeskedtek. A siker értékét növelte, hogy az óváriak addig nagyon jól szerepeltek és a másodosztály meglepetéscsapata voltak. Az ősszel sorrendben a harmadik dorogi győzelem is megszülethetett volna hazai pályán, azonban a játékvezető egy szabályos góltól fosztotta meg a dorogiakat a mérkőzés utolsó perceiben, így végül gól nélküli döntetlenre végeztek. Az azt követő két mérkőzést viszont az Óvár nyerte. Előbb odahaza 2–1-re, majd utána éppen a Bányásznapon Dorogon helyzet nélkül győztek 2–0-ra, viszont a visszavágón, egyben az utolsó meccsükön 3 : 1 arányban a mieink nyertek Óváron.

Ez lesz a két csapat egymás elleni 19. tétmérkőzése

Az addigi 18 találkozón 6 dorogi győzelem, 8 döntetlen, 4 vereség; 23 : 21-es gólaránnyal született.

Idegenbeli mérlegünk: 9 meccsből 3 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség;  17 : 15-ös gólarány.

Az idők során Mosonmagyaróvárról több kiváló játékos is megfordult a Dorog csapatában. Az egykori nagyszerű kapus, Schnitzer Imre ugyan nem közvetlenül a Motim-ból, hanem a MOFÉM-ból igazolt Dorogra, de hat év után a Motim-nál folytatta. Továbbá Major Ferenc, aki szinte ifistaként került Dorogra, s nőtte ki magát a válogatott-keret tagságig, majd a bajnokságot nyert Ferencvárosban, később pedig a ZTE-színeiben folytatva szerzett komoly hírnevet magának. Néhány évvel később érkezett Csizmazia István, majd Schuttovits László is Óvárról. Azonban valamennyien még jóval a legelső Dorog–Motim összecsapás előtti időkben játszottak Dorogon.

Az óváriak jelenleg az utolsó előtti helyet foglalják el a tabellán, a dorogiak pedig a 17. helyen állnak, egyetlen pont előnnyel. Ellenfelünk legutóbb Szentlőrincről hozott egy pontot úgy, hogy a féidőben vezettek, végül a hazaiak a hajrá perceiben 1–1-re alakították az eredményt. Legutóbbi hazai fellépésük során egy hatosba szaladtak bele az MTK ellen. Az Ajkát sikeresen győzték le otthon 2–1-re, még a 2. fordulóban. Mindkét gárdának igazán a győzelem lenne csak értékes. A vendéglátók nyilván úgy gondolkodnak, hogy kiváló alkalom lenne a mieink elleni találkozó a győzelemre. Biztosak lehetünk abban, hogy a hazaiak nagyon elszántan és motiváltan fognak pályára lépni. A két klub között meglehetősen fair a viszony és szinte rendszeres edzőpartnerei egymásnak. Így mindkét fél jól ismeri a másikat. Idén nyáron is mindjárt a legelső edzőmeccset egymás ellen játszották, mégpedig Óváron. A frissében feljutott mosoni csapat 1–0-ra győzőtt akkor. Örvendetes, hogy két egymásutáni meccsen nem kaptunk gólt, viszont változatlan a kóros góliszony is, tekintve zsinórban a harmadik meccsen sem szereztük gólt, csak egy érvénytelenített találatra futotta a múlt héten a Budafok ellen.

Végül az eddigi 23 dorogi gól szerzői időrendben: Móra Krisztián, Csapó Károly, Takács Gábor, Vigh Szabolcs, Czifferi Tamás, Kinyik Ádám, Skita Tamás (2), Faragó Szabolcs, Tóth Bálint, Hauser Dániel, Sitku Illés (2), Vigh Ádám (2), Berkó Ádám, Bora György, Medgyes Zoltán, Simon Attila (2) Szalai András, Kitl Miklós és Hegedűs Márk.

Szabó Gyula