Kategóriák: Hírek

Sárisápon is a bányászokra emlékeztek

A 72. bányásznap alkalmából a Dorogi Bányászati Szövetség Sárisápi Nyugdíjas Alapszervezete három helyszínen emlékezett a bányászokra, szénbányászatra szeptember 4-én, vasárnap Sárisápon – írja a település önkormányzata a közösségi oldalán.

Az ünnepi program a temetőben lévő bányász síroknál koszorúzással vette kezdetét, majd a közösségi tér előtti bányász emlékműnél folytatódott. Mindkét helyszínen az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a Dorogi Bányász Szakszervezet, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, a Sárisápi Bányász Nyugdíjas Alapszervezet, valamint Sárisáp Község Önkormányzata és Erős Gábor, térségünk országgyűlési képviselője is elhelyezte az emlékezés virágait.

A megemlékezések után a Sárisápi Bányász Közösségi Térben több mint száz egykori bányász, bányaiipari dolgozó gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljen. Gleviczky István, a Dorogi Bányász Szakszervezet és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány elnöke köszöntőjében méltatta a ma is aktív sárisápi nyugdíjas bányász közösséget.

Az 1950-ben, a bányászatról született rendelet gondoskodott a bányászok megbecsüléséről, jutalmazásáról is, köztük a bányász szakszervezeti tagság elismeréséről is. A rendezvény keretében emlékkorsókat és 450 000 Ft támogatást osztottak szét a nyugdíjas bányászok között, több évtizedes szakszervezeti tagságuk elismeréseként.

Az ünnepi műsorban közreműködött Orosz Róbert, a Sárisápi Pávakör és a Sárisápi Bányász Fúvószenekar. Utóbbi a vacsora zenés kíséretét adta.

Fotók, forrás: Sárisáp.hu Facebook oldal

Megosztás