Kategóriák: DorogHírek

Schmidt Sándorra emlékeztek Dorogon

Szeptember 2-án, pénteken reggel Schmidt Sándorra emlékeztek az ÉDV Zrt. telephelyén található Schmidt-szobornál. Ezzel megkezdődött a háromnapos bányásznapi ünnepség Dorogon.

A szoborkoszorúzási rendezvényen Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy emlékezni egy rendíthetetlen, nehéz, verejtékes és veszélyes munkát végző közösségre, a bányászokra, és fejet hajtani egy olyan ember előtt, aki egész életét ennek a közösségnek szentelte. Gondolok itt Schmidt Sándorra, hiszen ő volt az első bányamérnök, aki kiérdemelte a megtisztelő titulust teljes joggal. A képviselő kiemelte, hogy Schmidt Sándor alapvetően határozta meg, nem csak a térség bányászati arculatát, hanem az egész magyar szénbányászatét is. Szakértelme, felkészültsége, elkötelezettsége messze kiemelte pályatársai közül. „Egyike volt azon keveseknek, aki szakmai sikerei mellett széleskörű társadalmi megbecsülésnek is eleget tett. Ennek egyik oka emberszeretete volt, a bányászok közösségének tisztelete nemcsak gazdasági, hanem kulturális örökséget is adva a térségnek, ezen belül különösen Dorognak, melynek arculatát máig meghatározza Schmiedt Sándor munkássága.” – jegyezte meg Erős Gábor.

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere beszédében kiemelte, hogy mindig nagy öröm számára a város egyik legnagyobb ünnepén, a bányásznapon köszönteni minden kedves jelenlévőt. Elmondta, hogy 2019. augusztus 28-án avatták fel ünnepélyes keretek között dr. Schmidt Sándor bányamérnök, Dorog atyjának szobrát, aki idén 140 éve, 1882-ben született Felsőbányán. „Ahogy képviselő úr is elmondta, az ő generációjának településfejlesztő munkája, eredményei, a város arculatának meghatározása már akkor kialakulásra került az ő munkájuk révén. Egy olyan személyiség volt, aki nem volt szakbarbár, hanem nagyon komolyan meg akart felelni azoknak a társadalmi, környezeti elvárásoknak is, amelyek egyébként az egész munkásságában komoly állomásokként nyomon követhetőek.

A beszédek után a résztvevők közösen elénekelték a bányászhimnuszt, majd a szobornál koszorút helyezett el Erős Gábor, dr. Tittmann János, az OMBKE dorogi és tatabányai szervezete, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, a Dorogi Bányász Szakszervezet, valamint az ÉDV Zrt. képviselete.

Megosztás