55 éve működik Dorogon a 121 éves Richter Gedeon Gyógyszergyár

1967-ben a könnyűipar egy másik jelentős üzeme is Dorogra települve kezdte meg működését, amellyel kezdetét vette városunkban a gyógyszergyártás. A jelentős beruházással a Kőbányai Gyógyszergyár dorogi telephelye valósult meg, amely a későbbiek folyamán az államosítást megelőző eredeti Richter Gedeon Gyógyszergyár nevet vette fel. A gyógyszergyár egy igazi nemzetközi hírű és érdekeltségű konszernné nőtte ki magát, amely a hazai gazdasági életben mindig is vezető szerepet tudott betölteni és napjainkban is a legsikeresebb ipari létesítmények egyike.

Szinte napra pontosan egyidőben kezdte meg működését a szintén Dorogra települt ruhagyárral, 1967 kora nyarán. Az Eleganthoz hasonlóan, a gyógyszergyár központja is Budapesten található, mégpedig Kőbányán, a Gyömrői úton. A gyógyszergyár alapítója és névadója, Richter Gedeon gyógyszervegyész 1901-ben indította el családi vállalkozásként, amely 1923-ban alakult részvénytársasággá. Különösen a fertőtlenítőszerei és fájdalomcsillapítói váltak csakhamar széles körben ismertté és keresetté. A Hyperol és a Kalmopyrin védjegyes világmárka lett, ezen felül a cukorbetegek kezelésére nélkülözhetetlen Insulin gyártását is végezték. Az első exportkapcsolat Olaszországgal indult, de hamarosan további országok is felvevőpiaccá váltak. Már a két világháború közötti időszakban mintegy 34 országban szállítottak termékeiből, egyben Lengyelországban és Romániában leányvállalatot is alapított. A cégalapító gyógyszerész a nyilasok áldozataként hunyt el 1944 végén.

Richter Gedeon (RG)

A háborút követően, 1948-ban a vállalatot államosították és Kőbányai Gyógyszerárugyár néven folytatta működését. Azonban a külföldi piacokon változatlanul Richter néven szerepeltek a termékei. A hatvanas évekre egyre égetőbbé vált a gyár további fejlesztéséhez szükséges terület megoldása. Végül a Dorogon működő Dorogi Szénfeldolgozó Vegyipari Vállalat és a gyógyszergyár fúzióra léptek és a szénfeldolgozó átalakításával lehetővé vált számos gyártási folyamat Dorogon történő elvégzése. Végül a szénfeldolgozó 10 hektáros területén megalapították a dorogi leányvállalatot és annak mind a 440 dolgozóját átvették a gyógyszergyárhoz. 1967 nyarán beüzemelt a Kőbányai Gyógyszerárugyár Dorogi Gyáregysége – a helyi szóhasználatban csak Kögyó –, ahol a legelső termék a fenotiazin volt.

Az államosítást követően használt cégembléma (GS)

1972-ben a központi oldószer-regeneráló üzem került átadására, majd a szintetikus termékek gyártására két üzemcsarnok épült 1974-ben, illetve 1977-ben. A gyógyszerek előállítása mellett növényvédőszerek gyártása is zajlott, majd sorra jelentek meg a kozmetikai készítmények is, élén a közismert és közkedvelt Fabulonnal. Dorogon idővel több új termék is kinőtte magát, mint a Cavinton, a Panangin, vagy az újabb szépség- és kozmetikai cikkek, az ugyancsak jelentős márkává vált Fabulissimo és a Richtofit. A gyógyszergyár számos pozitívuma mellett kellemetlenségeket is okozott a helybelieknek, ugyanis a B12 vitamin előállítása során meglehetősen kellemetlen bűz áradt település-szerte, amely éppen az aktuális uralkodó széljárás függvényében terjedt bizonyos zónákban. A dorogiak csak „kögyószagként” aposztofálták a jelenséget, amely aztán immár hosszú évek óta szerencsére megszűnt.

A méltán neves első generációs Fabulon család (H&H)

A nyolcvanas-kilenvenes évek fordulóján végbement országos változások és a privatizáció a legtöbb negatív tapasztalattól ellentétben, nem tudta visszavetni a gyár lendületét, amely továbbra is megőrizte vezető helyét, egyben visszavette eredeti nevét és előbb, mint Richter Gedeon Gyógyszergyár Rt, majd a jelenleg is használatban lévő Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. néven működik és a cég logo is ekkor nyerte el napjainkig is használatban lévő formáját. Jelentős és egyedi jelenségként a Richter részvényekből a gyár dolgozói, valamint Dorog város is arányosan részesült, mint részvénytulajdonos. A város 1998-ban részvényeinek eladása mellett döntött.

A dorogi telephely egy része a Bécsi út felől (WMC)

A vállalat igen komoly nemzetközi tényezővé vált és hatalmas exportja mellett világszerte számos leányvállalatot hozott létre, többnyire az adott országok fővárosaiban, vagy a legjelentősebb metropoliszaiban. A legkorábbi lengyelországi és romániai fiókjai mellett Oroszországban, Svájcban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Indiában, Kínában, Mexikóban és a teljes Latin-Amerikai térségben – élén Brazília, Argentína, Chile – működnek fiókjai.  Egyedül az Amerikai Egyesült Államokban nem tudott sikerrel járni, ahol még a II. világháborút megelőző időszakban New Yorkban alapítottak leányvállalatot, amelyet néhány év múlva fel kellett adni. Éppen 10 éve alapítottak hazánkban a dorogi mellett egy újabb bázist, mégpedig Debrecenben. A Richter átgondolt és jól megalapozott tervgazdálkodása mentén működik és a vezető részvények között foglal helyet a piacon. Profitját visszaforgatja és döntő többségében további fejlesztésekre fordítja. A széleskörű termékek előállítása és forgalmazása mellett, jelentős kutatótevékenységet is folytat, továbbá az egészség- és a környezetvédelem terén is érdekelt. A gyár élén 12 tagú igazgatóság áll.

A Richter torony (GM)

Dorogon a bánya fokozatos visszafejlesztése, majd megszűntetését követően napjainkban is a város legjelentősebb vállalata, egyben a legtöbb munkalehetőség biztosítója. A gyár számos szociális támogatásainak eredményeként Dorogon is több értéket hozott létre. Többek között óvódát és játszóteret épített és üzemeltet, támogatja a helyi kulturális életet. A legtöbb helytörténeti kiadvány megjelenésében nyújtott hathatós segítséget. Jelentős és igen pozitív kezdeményezésként, a gyártelep épületei és az egyes objektumok nem csak folyamatosan újulnak meg, de a kilencvenes évek középétől vidám színekkel festve barátságosabban illeszkednek a városképbe. A versenysportra nem kívánt áldozni, viszont saját céges sportcsapatokat fenntartott. A teke és a női kézilabda sikeresen is szerepelt, utóbbi Dorogi Lombik néven működött. Inkább a tömeg- és szabadidő sportot támogatja. Városunkban évtizedes és igen népszerű hagyománnyá nőtte ki magát a Richtofit utcai futóverseny. Ugyancsak segíti dolgozóit a lakáshoz jutáshoz, továbbá a helyi Palatinus-tó partján vásárolt stégen hozott létre pihenésre, kikapcsolódásra kiválóan alkalmas üdülőtelket, amelyhez csónakházat, vizibicikli-parkot is kialakított, továbbá egy kézilabdaméretű, villanyfényes sportpályát, a Schmidt villa parkjában pedig egy ugyancsak villanyfényes tenisz-komplexumot. Ezen felül országszerte hat üdülővel rendelkezik – Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonfüred, Ráckeve, Miskolctapolca és Budakalász –, ahol dolgozói részére biztosít felüdülést.

A dorogi telep esti fényben (RG)

A gyógyszergyár több komoly díjban és kitüntetésben részesült. Az első jelentős sikerét a Barcelonai Világkiállításon érte el. A gyár tavaly ünnepelte 120 éves fennállását és immár megkezdete történetének 13. évtizedét. Az alapító, Richter Gedeon születésének 150. évfordulója van idén (1872. szeptember 23-án született a Heves megyei Ecséden), amelyet a cég méltó módon kíván megünnepelni.

Grafikus idősík (RG)

Felhasznált irodalom:

  • Richter Gedeon hivatalos honlapja – Történetünk – www.gedeonrichter.com
  • Dr.. Kapronczay Károly – Dr. Magyar László: A Richter Gedeon 100 éves története – Medicina Könyvkiadó Rt, 2001. ISBN 963 242 758 0
  • Kovács Lajos – Solymár Judit: Dorogi Lexikon – Második, bővített kiadás, Dorog, 2008.

Borítókép: A dorogi fióktelep egy része – forrás: Richer Gedeon honlapja

A cikk fotómelléklete: Richter Gedeon hivatalos honlap (RG), Google térkép Dorog – Kiss Gábor  (GM), Wikimedia Commons (WMC),  hypeandhyper.com (H&H), Galéria Savaria Online Piactér – galeriasavaria.hu (GS)

Szabó Gyula

 

Megosztás