Kategóriák: Hírek

Így ültessünk málnát: értékes tanácsok kezdőknek!

A málna ültetéséhez megfelelő módszert, időt és helyet kell választanunk. Adunk néhány értékes tanácsot, ami által biztosan egészséges és ízletes gyümölcsünk lesz a kertben.

A kertészeteknél és a faiskoláknál számos ízletes és könnyen termeszthető málnafajta érhető el, mint például a nyáriak közül a Canby, Malling Promise, Beskid, Norna, vagy a késői fagytűrő típusok, mint a Poranna Rosa, Polana, vagy Polka. A fagytűrő bokrok remekül boldogulnak a mi éghajlatunkon, így aggodalom nélkül termeszthetjük azokat bárhol az országban. Fontos megjegyezni, hogy a korai fajtáknál kétéves sarjhajtások fejlődnek, amelyek később hozzák csak a termést, azaz a növény elültetését követően csak a következő évben számíthatunk gyümölcsre.

Fontos, hogy mielőtt megvásárolnánk a málnát, érdemes megbizonyosodnunk arról, hogy megbízható forrásból szerezzük be a palántákat. Mivel a málna fogékony a betegségekkel szemben, meg kell győződnünk arról, hogy amit vásárlunk, nem gombás, vagy beteg. Tehát málnakert indításakor érdemes utána néznünk a betegség fajtáknak, majd ezután többnyire a neves faiskolák kínálatát nézzük meg.

Mikor ültessünk málnát? Az ültetésre a legjobb időszak az ősz. Ilyenkor a szabadgyökerű málnát ajánlatos ültetni, amelynél fontos a regenerálódási idő és a talaj magas vízbőségének biztosítása. A palántákat szeptembertől novemberig ültethetjük el, akár 4 fok körüli hőmérsékleten is megtehetjük ezt. Ebben az esetben a fiatal cserjéket mulcsozzuk, hogy ne fagyjanak el télen. Habár a málnát elültethetjük tavasszal is, viszont az ültetéstől számított első évben kevesebb gyümölcsöt hoznak majd, hiszen nem lesz a növénynek elég ideje gyökeret ereszteni.

A málna kedvenc helye a félárnyékos, szélvédett terület. Ültetéskor figyelembe kell venni a talaj típusát és a palánta igényeit. A málna szépen nő humuszos talajban, amelynek 5-6,5 a pH-értéke. Fontos az is, hogy a talajnak enyhén vízáteresztő-képességűnek és termékenynek kell lennie, hogy ne tudjon elindulni a gyökerek rothadása.

A málna metszése nélkülözhetetlen a növény ültetésekor. Először is a metszőollóval le kell vágnunk a kiszáradt, sérült, vagy éppen a túl hosszú gyökereket, majd ezt követően a hajtásokat 30-50 cm hosszúra kell vágnunk. Fontos, hogy ezt közvetlen az ültetés előtt csináljuk meg. Mivel a gyökérzete mélyre fejlődik, a talaj fellazítását elég mélyen kell elvégeznünk. Sőt a legjobb, ha a málna elültetése előtt 2-3 hónappal korábban már 60 cm mély gödröket kiásunk és humuszos talajjal feltöltünk. A palánták közötti távolságnak körülbelül 50 cm-esnek kell lennie, mivel ezek a bokrok nagyon szélesre képesek nőni.

Megosztás