Kategóriák: HírekTokod

Bányaszerencsétlenség áldozataira emlékeztek Tokodon

Az 1942. július 31-én bekövetkezett bányaszerencsétlenség áldozataira emlékeztek Tokodon. Az Erzsébet-aknai sújtólégrobbanás következtében ötvenegyen vesztették életüket.

Augusztus 7-én, vasárnap a Tokodi Szent Márton templomban Kardos Mihály nyugalmazott plébános mutatott be szentmisét. Az eseményen többek között részt vett Bánhidi László, Tokod polgármestere, Turi Lajos, Tát polgármestere, Havrancsik Tibor, Mogyorósbánya polgármestere, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, valamint Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke.

A szentmise után a résztvevők a templom mellett található, az önkormányzat által állított emlékműhöz járultak, ahol a Dorogi Bányász Fúvószenekar közreműködésével közösen énekelték el a Himnuszt.

„A bányászat csodálatosan szép és gazdag hagyományokkal rendelkezik, melyek közül kiemelkedik a bányásznap. Minden év szeptemberének első napját az egész ország a bányászok napjaként ünnepli, ezzel is elismerve és méltatva a bányászat országos jelentőségét.” – mondta beszédében Bánhidi László, majd kiemelte: „Szeptember első vasárnapja még odébb van, azonban hét napja volt a nyolcvanadik évfordulója a dorogi szénmedence legsúlyosabb bányaszerencsétlenségének, ahol sújtólégrobbanás következtében ötvenegyen vesztették életüket. Mi tokodiak, éppen ezért augusztus első vasárnapján is megemlékezünk bányászainkról, bányász halottainkról, amikor is végső búcsút vettek a szerencsétlenségben elhunyt áldozatokról a tokodi temetőben.”

Mráz László, a Sárisápi Bányász Nyugdíjas Alapszervezet elnöke, Fazekas Gyuláné visszaemlékezése nyomán ismertette a bányaszerencsétlenség körülményeit. Kiemelte, hogy 1942. július 31-én egy robbanás által előidézett rázkódás hatására omlás következett be, amely nagyobb mérvű metán kiáramlással járt. Levegővel keveredve robbanókeveréket alkotott, ez minden valószínűség szerint a munkahelyen dolgozó, Szekeres Fülöp vájár benzinbiztonsági lámpájától meggyulladva robbant fel. Az első sújtólégrobbanás újból megrázta a munkahelyet és környékét, ahol újabb omlás és ezzel kapcsolatban újabb mentán kiáramlás következett be, ami sorozatrobbanásokhoz vezetett.

A beszédek után a résztvevők meghallgathatták Szepesi Zsuzsanna Bányászhősök című versét, valamint Kolbert Sándor Szent Borbála ének című szerzeményét. Az előadások után koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél. Végezetül pedig a jelenlévők ellátogattak az Értékek és Gyűjtemények Házába, ahol megtekintették a Dorogi-Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és az önkormányzat támogatásával kialakított bányász emlékszobát.

A Régió TV Esztergom felvétele:

Fotók: Tokod Nagyközség Önkormányzata Facebook oldal