Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Dorog – Gyirmót

A múlt hétvégi bajnoki nyitányt követően, a 2. fordulóban kerül sor a dorogi csapat idei szezonbeli első hazai mérkőzésére, ahol a mezőny egyik fő favorit gárdáját fogadják. A mérkőzést augusztus 7-én, vasárnap 17.30-kor játsszák a Buzánszky stadionban.

Csapatunk 2–0-ás vereséggel rajtolt Kazincbarcikán. A játékban voltak ugyan biztató jelek és a második játékrészben fölényben is játszottak a mieink, azonban a góllövés továbbra sem erőssége az alakulatnak, amely ezúttal csak egy kapufáig jutott.

Mai ellenfelük székhelye az egykor önálló településként létező Gyirmót, amely 1970-ben Győrhöz lett csatolva, s azóta, mint a megyeszékhely hasonló nevű délnyugati városrészét képzi. A gyirmóti klub története 1957-ben kezdődött. A labdarúgó csapat a hatod- és hetedosztályban szerepelt, s fennállása során többször is felfüggesztette működését. Közte az 1974 és 1993 közötti közel húsz év volt a leghosszabb kihagyás, azonban az 1993-as újra indulás az eredményesség tekintetében is új időszámítás kezdetét jelentette. A gárda a hetedosztályból startolva fokozatosan tornászta egyre feljebb magát, míg történetében elsőször az NB II-ben indulhatott 2005-ben. Innentől fogva viszont stabil másodosztályú egyesületté vált, majd 2009-ben már a bajnoki címet is megnyerte, de akkor még nem sikerült a legfelső osztályban indulnia. Változatlan kiegyensúlyozott szereplés közepette minden évadban dobogón tudott végezni – kétszer bajnoki ezüst-, négyszer pedig bajnoki bronzérmes lett -, s végül 2016-ban immár a második bajnoki cím elhódításával, ezúttal bejutott az NB I-be. Onnan viszont egyetlen évadot követően kiesett és négy egymás utáni NB II-es szereplés után, másodszor is felkerült a legjobbak közé, igaz, ekkor második helyezettként. Azonban ezúttal sem tudtak megkapaszkodni az élvonalban, így az idei szezont megint a másodosztályban kezdték. A csapat eredményessége alapján 2015 óta Győr első számú csapata, megelőzve a patinás ETO-t és a szintén szép tradíciókkal büszkélkedő és korábban stabil másodosztályú gárdaként is szerepelt MÁV-DAC csapatát.

Ez lesz a két csapat 10. egymás elleni tétmérkőzése

Az eddigi 9 mérkőzesen 2 dorogi győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség; 12 : 17-es gólaránnyal született.

Hazai mérlegünk: 5 meccsből 1 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség; 6 : 8-as gólaránnyal.

Idegenben: 4 meccsből 1 győzelem, 3 vereség;  6 : 9-es gólarány.

Elsőként 2015-ben találkoztak, mégpedig kupamérkőzés jegyében. Nem kis meglepetésre az akkor NB III-as csapatunk búcsúztatta a másodosztály favoritját. A rendes játékidőben elért 1–1-es döntetlent követően, végül 11-es párbajban a dorogiak kerekedtek felül.

Bajnokin 2017-ben mérkőztek meg először és innen fogva négy egymást követő évadban voltak csoporttársak. A párharcokat rendre a kisalföldi együttes nyerte. Az első két évad négy meccsét behúzták a sárga-kékek, majd a 2019–2020-as évadban oda-vissza a Dorognak sikerült győznie. Az utolsó évad viszont a Gyirmót kettős győzelmét hozta. Legutóbb tavaly áprilisban a győriek vendégeként találkozott egymással a két fél, ahol 3–1-es hazai győzelem született. Zuigéber Ákos kiállítása miatt még meg is fogyatkoztak a mieink és emberhátrányban fejezték be az összecsapást.

A Gyirmót elleni eddigi egyetlen győztes hazai meccsünkön, a vezető gól utáni pillanat (forrsá: Gyirmót FC Győr TV)

Ezúttal is a gyirmótiak az esélyesek, akik alaposan bekeztek, miután a nyitányon hazai pályán 4–0-ra lépték le a Szentlőrinc csapatát. Mindvégig fölényben játszottak és sokkal nagyobb arányú is lehetett volna a győzelmük. Ezzel máris a tabella élére álltak és minden bizonnyal ezt a későbbiekben is tartani igyekeznek majd. Nem titkolt céljuk a visszajutás az élvonalba, s természetesen Dorogról is el akarják vinni mindhárom bajnoki pontot. A mieink sokkal nehezebb ellenfélre számíthatnak, mint egy hete. A védelemnek is stabilabban kellene működnie ezúttal, de a támadó szekcióban főleg nagyon fontos lenne eredményesen befejezni a helyzeteket. Ami nem túl jó ómen, hogy a Gyirmót az eddigi valamennyi meccsén betalált ellenünk. 

A két csapat egymás elleni utolsó Dorogon játszott találkozóján támadásban a mieink, de végén a vendégek örülhettek (forrás: Nemzeti Sport).

A két csapat közötti közös pontok egyike Bene Ferenc szakvezető, aki vezetőedzőként irányította a 2016-ban sikeresen feljutott gyirmótiakat és közvetlenül tőlük érkezett Dorogra szakmai igazgatóként.  A játékosok közül Simon Attila is a Gyirmótból igazolt Dorogra. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy a Dorog elleni kupameccsen Ő szerezte csapata gólját, majd már a Dorog játékosaként betalált a gyirmótiak kapujába is. Ezen felül a Buzánszky stadion felújítási munkálatai során, a gyirmóti stadion volt a dorogiak egyik albérlete, ahol négy bajnokit játszottak pályaválasztóként.

Végetetül a 12 dorogi szerői időrendi sorrendben: Nagy Rihárd, Mészáros Áron (2), Simon Attila, Sitku Illés, Paudits Patrik, Barna Gergő, Délczeg Gergely (3), Kitl Miklós és Lénárth Tomás.

Szabó Gyula