Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Kazincbarcika – Dorog

A hétvégén megkezdődnek a labadarúgó NB II 2022–2023-as évadának bajnoki küzdelmei. A dorogi csapat a nyitófordulóban a Kazincbarcika ellen lép pályára. A mérkőzésre július 31-én, vasárnap 19:00 órakor kerül sor a Kolorcity Arénában.

Ellenfelünk, az 1957-ben alapított egyesület története szorosan összefonódott Kazincbarcika fejlődésével és előmenetelével. Borsod harmadik legnagyobb városa két kisebb település, Sajókazinc bányászfalu és Barcika 1947-ben történt egyesítésével jött létre, immár Kazincbarcika néven, amely egy további település, Berente hozzácsatolásával 1954-ben kapott városi rangot. Kazincbarcika az 1980-as években érte el legnagyobb népességét, a 35 ezer lakost. Az ezredfordulótól rohamos lakosság csökkenés ment végbe, amelynek egyik része Berente leválását követő önálló településsé válása, bár ez csak a létszámcsökkenés tizedét tette ki. A nagyobb fele elvándorlásból adódott, így napjainkra 25 ezres Kazincbarcika népessége. A település ipari központ, amelynek fő eleme a Borsodi Vegyi Kombinát, amely napjainkban BorsodChem Rt. néven üzemel.

Korábbi címer-formáinak egyike (forrás: magyarfutball.hu)

A település fejlődésének köszönhetően jött létre a helyi labdarúgó csapat is, elsőként Kazincbarickai MTK néven, amely a korábbiakban már létezett helyi klubok – Barcikai Dinamo, Barcikai Vasas, majd Kazincbarcikai Szikra  egyesülését követően olvadt bele az 1957-es alapítású újdonsült sportkörbe. Az első két évtizedben negyed- és harmadosztályban szerepelt, majd az 1970-es évek második felében került fel a másodosztályba. Itt elsőként kilenc évadot töltött egyhuzamban, miközben erős, meghatározó csapattá vált. Fennállásának legnagyobb sikere az NB II Keleti csoportjában szerzett bajnoki cím az 1981–82-es bajnoki évadban, amely az NB I-be való feljutásért játszott osztályozóra jogosította. Ezt azonban elbukta az MTK-val szemben, miután az első mérkőzésen otthon győzött 1–0-ra, a visszavágón viszont 2 : 0 arányban alulmaradt. 1986-ban kiesett az NB II-ből, azonban egyetlen évadot követően visszajutott és ezúttal tíz megszakítás nélküli évadot töltött az NB II-ben. Ebben az időszakban született a második legnagyobb sikere, amikor az 1989–90-es idény végén az NB II Keleti csoportjának 2. helyezetteként megint osztályozót játszhatott az NB I-ért. Ekkor pedig a Bp. Honvéddal szemben nem sikerült a feljutás. Az odavágón Kispesten kikaptak 1–0-ra, a barcikai visszavágón pedig 2–2-es döntetlen született. Ezen felül még egy érdemleges esemény az eredménylajstromából: 1991-ben a Magyar Kupában az elődöntőig jutott, ahol a Vác ütötte el a finálétól. 1997-ben immár másodszor is kiesett az NB II-ből, innen kezdve pedig váltakozó sikerrel szerepelt a harmadosztályban, majd 2005-ben visszaküzdötte magát az NB II-be. Nyolc évadot követően újbóli kiesés, utána pedig a 2017-es feljutás négy évad erejéig, végül a 2021-ben történő búcsút követően egy évad után, idén megintcsak a második vonal tagja. A feljutása igazán imponáló volt, miután 32 győzelme és 5 döntetlenje mellett egyszer szenvedett csak vereséget. 101 pontot gyűjtve, 106 : 24-es gólaránnyal nyerte a bajnokságot. A csapat idő közben több néven is szerepelt: A kezdeti BMTK után KVSE, KBSC neveken is futott, míg 2020 óta lett Kolorcity Kazincbarcika SC. Az egyesület leghíresebb személye, egykor a Fradi, a Porto és a válogatott labdarúgója, Lipcsei Péter, akinek nevelő klubja volt. Ugyancsak Barcikáról származik Kleinheisler László válogatott játékos is, aki viszont  nem volt tagja a helyi egyesületnek.

Régebbi barcikai zászló (forrás: magyarfutball.hu)

A két gárda szinte napra pontosan 45 évvel ezelőtt, 1977. augusztus 14-én, Dorogon mérkőzött meg egymás ellen legelsőként, ugyanúgy az egycsoportos, húsz csapatból álló NB II-ben. Az volt a bajnokság 2. fordulója, egyben a dorogiak első hazai meccse a szezonban. 5 ezer néző néző előtt Péntek Sándor duplájával magabiztosan győzött a Dorog. A tavaszi visszavágó ugyanilyen arányú eredményt hozott, ám ellenkező előjellel. A barcikai pálya az időjárási viszontagságok miatt játékra teljesen alkalmatlan volt, ezért a salakos edzőpályán rendezték meg a találkozót. A mostoha és irreális körülményekhez a hazaiaknak sikerül jobban alkalmazkodni. A két gárda éveken keresztül folyamatosan a másodosztály tagja volt, azonban az MLSZ 1978 nyarán három csoportos NB II-t szervezett, így a két csapat külön csoportba lett besorolva. A barcikaiak a Keleti-, míg a dorogiak előbb két éven keresztül a Nyugati-, majd azt követően a Közép csoportban küzdöttek. 4 évvel később a Szövetség visszatért a korábbi lebonyolítási rendszerhez és újra egycsoportos lett az NB II., 20 csapattal. Ekkor kerültek össze újfent.

Nyíri Vince nagy gólja a Putnokon rendezett mérkőzésen, az őszi szezon zárófordulójában, 2019 december elsején.

1982. december 12-én, a szezon zárófordulójában mérkőztek meg egymással, mégpedig Dorogon. Ezúttal is 2–0-ás barcikai győzelem született. A tavaszi visszavágót előre hozták és május derekán, hétközi fordulóként játszották le. Ez a találkozó valóságos gólszüretet hozott. A dorogiak háromszor is betaláltak, mégis két gólos vereséggel távoztak. A kétgólnyi különbség két pontrúgás hozadéka. Az első 5 percben gyors gólváltást követően a Dorog került előnybe. 2–1-es vezetésüknél a hazaiak szabadrúgáshoz jutottak, s úgy tűnt, hogy Schromeisz kapus biztosan védi a kapura tartó lövést, ám olyan szerencsétlenül ért a labdához, hogy róla a kapuba csorgott a játékszer. Nem sokkal később pedig 11-eshez jutottak a borsodiak, amelyet értékesítettek és fordítottak 3–2-re, majd további gólokkal alakult ki az 5–3-as végeredményt. A dorogiak még egy 11-est is hibáztak, ráadásul az a Tamás Sándor hagyta ki a büntetőt, aki a mérkőzésen már két szépségdíjas gólt lőtt. Mesterhármast érhetett volna el és szorosabbá tehette volna az eredményt.

A legutóbbi barcikai szereplés alkalmával készült felvételen Mursits hárít egy hazai akció során (forrás: Kolorline.hu)

Ezt követően csak a 2017–2018-as évadban kerültek újra össze a felek. 2017 őszén  Dorogon egy gólos vendég siker született, majd tavasszal először sikerült a Barcika vendégeként pontot szerezni egy gólnélküli döntetlennel. A folytatásban, 2018 augusztusában a dorogiak vendégként meglepő, de teljesen megérdemelt 4 : 1 arányú győzelmet arattak, a tavaszi visszavágón viszont a borsodiak nyertek 2–1-re. A következő évadban, 2019 november végén, az őszi zárófordulóban újfent vendégként sikerült háromgólos győzelemmel hozni a mérkőzést, majd a tavaszi dorogi visszavágó a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokság végett, elmaradt.

Az utolsó egymás elleni mérkőzés tavaly februárban, Tatabányán zárt kapuk mögött (forrás: Nemzeti Sport)

A 2020–2021-es évadban előbb ismét a Barcika volt a pályaválasztó, amely immár a felújított pályáján fogadta a mieinket, ahol Lénárth góljával vezettünk, végül 1–1-es döntetlen született. A visszavágó néhány nappal az emlékezetes Ferencváros elleni kupamérkőzést követően jött sorra, azonban a hétközi kupatalálkozó után a dorogi stadion játéktere használhatatlanná vált. Ezért még a stadion felújítása előtt, soron kívül kellett ideiglenes helyszínen rendezni a mérkőzést, amelyre Tatabányán, a Grosics stadionban került sor tavaly február 14-én, amely gól nélküli döntetlennel zárult. A bajnokság végén a Kazincbarcika kiesett az NB II-ből.

Ez lesz a két csapat 12. egymás elleni tétmérkőzése.

Az eddigi 11 találkozón 3 dorogi győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség; 14 : 14-es gólaránnyal született.

Hazai mérleg: 5 meccsből 1 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség; 3 : 5-ös gólaránnyal.

Idegenben: 6 mérkőzésen 2 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség; 11 : 9-es gólaránnyal.

 A 11 mérkőzés öt helyszínen zajlott: Házigazdaként Dorogon a Buzánszky stadionban és Tatabányán, a Grosics stadionban, míg vendégként a Barcika centerpályáján, az egykori , illetve a felújítást követően Kolorcity Arénában, továbba a centerpályához tartozó salakos edzőpályán, valamint Putnokon.

A 2020 augusztusában átadott Kolorcity Aréna, az egykori Vegyész pálya helyén, ahol a lelátók kapacitása 1100 néző, viszont a mindenestől mintegy 3 ezer néző is befér a teljes sporttelepre (forrás: KBSC online)

A két gárda közös pontja, Lipcsei Péter édesapja, Lipcsei Imre, aki a hatvanas években a Dorogban játszott. Később Barcikára került és egyik meghatározó alapembere volt a szakmai stábnak. Barcikáról érkezett tavaly hozzánk Oldal Tibor, tőlünk pedig Pálinkás Gergő igazolt a borsodi csapathoz.  Ezen kívül érdemesnek tartom megemlíteni Győr Béla sporttörténet-kutató és író társamat, barátomat, akivel számos közös munkánk mellett két közös szerzeményű könyvet is kiadtunk, Dorogi Olimpikonok és Dorogiak a világbajnokságokon címmel. Az ózdi születésű szerzőtársam Kazincbarcikán nevelkedett és szoros kapcsolatok fűzik az ottani klubhoz, ugyan akkor egyben Dorog-szimpatizáns is.

Sohasem hálás feladat újonc ellen idegenben játszani a bajnoki rajton, hiszen mint ilyenkor mindig minden érintett csapat, így most borsodi legénység is a hazai pálya előnyei mellett fokozottan feltüzelt állapotban várja a megmérettetést. Ez a plusz akár el is döntheti a találkozót, azonban minden valószínűség szerint a pillanatnyi forma fogja meghatározni a mérkőzés kimenetelét.

Végül a 14 dorogi gól szerzői időrendi sorrendben: Péntek Sándor (2), Domján István, Tamás Sándor (2), Mészáros Áron, Nagy István, Városi Viktor (2), Paudits Patrik (2), Délczeg Gergely, Nyíri Vince és Lénárth Tomás.

Szabó Gyula

Megosztás