Kategóriák: EsztergomHírek

Hálaadással egybekötött diplomaátadót tartottak Esztegomban

A Pázmány BTK háromszázhetven végzős hallgatója vette át diplomáját ünnepélyes keretek között Esztergomban július 22-én.

Az ünnepség hálaadással kezdődött a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert Főszékesegyházban, ahol a szülők és hozzátartozók is részt vettek. Az ünneplők megtöltötték a felújítás alatt álló Bazilikát, ahol beszédet mondott Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Birher Nándor, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, valamint Velez Vilmos, a Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Hálás szívvel gondolunk szüleinkre, tanítóinkra, iskoláinkra, köztük egyetemünkre, nemzetünkre, egyházunkra, vezetőinkre, és ezek legnagyobb gondviselőjére, a teremtő és megváltó Istenre. Most megköszönjük, hogy itt lehetünk – kezdte beszédét egyetemünk rektora. „Megszolgálhatatlan az a hit remény és szeretet, amit szüleinktől, tanárainktól, nemzetünktől egyházunktól, vezetőinktől, Istentől kaptunk. De nem azért kaptuk, hogy nekik adjuk vissza, hanem azért, hogy megálljuk a helyünket az életben és hogy gazdagodva másokat gazdagítsunk, és hogy kamatoztassuk talentumainkat. Azért kaptuk, hogy birtokba vegyük az emberi léttel járó lehetőségeket.”

A hálaadáson a négy dékánhelyettes által felolvasott könyörgések után felhangzott a Téged, Isten, dicsérünk (Te Deum) himnusz.

Birher Nándor dékán beszédében hangsúlyozta, hogy a humán-, a jog-, valamint a reáltudományok csak egymást kiegészítve, nem egymással vetélkedve tudják az emberiség javát szolgálni. Ráadásul ma – mint mondta – egyre nagyobb szükség van a bölcsészeti és társadalomtudományi tudásra a munkaerőpiacon. Kifejtette: a Pázmány bölcsészkara nemcsak azért tartja diplomaátadó ünnepségét Esztergomban, mert egyik képzési helyszíne itt található, hanem mert a katolikus egyetem számára Esztergom ugyanolyan központi jelentőséggel bír, mint a Magyar Katolikus Egyház számára.

„Itt, a magyar katolicizmus központjában köszönjük most meg, hogy a Jóisten a tudásvágy ösvényén a diplomáig vezérelte végzőseinket. Nem volt könnyű út, hiszen a járvány nagyon nagy megpróbáltatás elé állított diákot és tanárt egyaránt. De itt kell megköszönni, barátaink és felebarátaink támogatását, és itt kell hálát adnunk szüleink, szeretteink odaadó támogatásáért és szeretetéért is.”

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere az egyetemi éveket jellemformáló éveknek nevezte, és sok sikert kívánt a karrierkezdethez, egyúttal azt javasolva a friss diplomásoknak, hogy fejlesszék tovább megszerzett tudásukat.
„Legyenek kitűnők és egyben hasznos emberek, de ne feledjék, kitűnővé egy szerencsés perc alatt is válhatunk, hasznossá csak a fáradságos évek tesznek.”

Velez Vilmos, a HÖK elnöke hangsúlyozta, a Pázmány egy közösség, amely befogad, erőt ad, felejthetetlen emlékekkel és életre szóló barátságokkal ajándékoz meg. „Remélem, hogy azok az értékek és az a mentalitás, amit a Pázmány képvisel, bennetek is megmarad, és tovább adjátok illetve felhasználjátok életetekben.”

A hálaadás a diplomák átadásával folytatódott a Szent Adalbert Központ Szent István termében. Itt Kuminetz Géza rektor úr beszédében azt hangsúlyozta, hogy a diploma mellé meg kell találni a hivatást. „A hivatás arra késztet, hogy kilépj a komfortzónából és felkészít az életcélod elérésére. Tudatossá tesz, hogy a jelenben élj, tanulékonnyá tesz és fejlődésre sarkall. Céltudatos életet formál, méltóságteljessé tesz. A megtalált és elfogadott hivatás átlendít a nagy akadályokon, így folytathatod a megtalált utat. Ez valamiképpen már a beteljesedettség. Kívánom önöknek, h megtalálják hivatásukat!

Ezután Birher Nándor dékán köszöntötte a diplomázókat. Beszédében utalt a nagyszombati alapítású egyetem – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogelődje – alapítására, kiemelve, hogy a pályán most elinduló hallgatók egy olyan 480 éves közösség tagjaivá válnak, ahol a kiművelt emberfők mindig is a haza üdvéért, a helyi és tágabb közösségekért dolgoztak.

Hozzátette, hogy minden friss diplomás küldetése a katolikus szellemiségre alapozva indul el. „A pázmányosoknak olyan versenyelőnyük van, amelyet senki sem tud behozni. Éljenek tehát ezzel az előnnyel, érezzék pályájukon ennek az alapnak a megtartó erejét!”

Megosztás