Kategóriák: Hírek

Ingyenes képeket keresel?

Hol találhat ingyenes képeket, amelyek kiváló minőségűek és használhatók blogbejegyzéseihez vagy közösségi médiatartalmaihoz?

Ez egy olyan kérdés, amely sokféle választ és figyelmeztetést tartalmaz. Szinte minden, az elmúlt 30 évben készített kép továbbra is szerzői jogi védelem alatt áll – ez a védelem gyakorlatilag minden szerzőnek kizárólagos jogot biztosít munkája felhasználására vagy reprodukálására. De találhat köztulajdonban lévő fotót, használhat Creative Commons-képet, amelyhez szükség lehet forrásmegjelölésre, vagy akár saját képét is létrehozhatja a semmiből.

Az ingyenes képek általában Creative Commons szerzői jogi licenccel rendelkeznek, vagy nyilvánosak. A köztulajdonban lévő képek és a Creative Commons Zero (CC0) licenccel rendelkező képek ingyenesen letölthetők és kereskedelmi használatra felhasználhatók a forrás megjelölése nélkül. A szerzői jogi törvények automatikusan tulajdonjogot és szerzői jogi védelmet biztosítanak a fotósoknak világszerte, függetlenül attól, hogy a fotósok ezt valóban akarják-e vagy sem.

Az internet korában ezek a törvények védik a fotósokat és leegyszerűsítik a szerzői jogi eljárást. El tudja képzelni, ha minden fotósnak szerzői jogot kellene kérnie minden alkalommal, amikor fényképet készít? Sok fotós azonban úgy dönt, hogy megosztja képeit mások számára. A Creative Commons licenc lehetővé teszi számukra, hogy jogilag ellenőrizzék vagy visszavonják tulajdonjogukat.

Ne feledje, hogy nem minden Creative Commons licenc egyforma. Fontos, hogy olvassa el az apró betűs részt.
Egyes Creative Commons licencek tiltják a kép kereskedelmi célú felhasználását. Egyes esetekben megkövetelik, hogy a kép használatakor meg kell adni a forrásmegjelölést az alkotónak (például a Creative Commons Attribution licence).

A Creative Commons Zero licenc lehetővé teszi, hogy az alkotók „adományozzák” képeiket a nyilvánosság számára, jogok fenntartva. A CC0 licenccel rendelkező képek valóban jogdíjmentes képek. Bármilyen okból felhasználhatja őket engedély, fizetés vagy forrásmegjelölés nélkül.

Mielőtt bármilyen jogdíjmentes képet használna Creative Commons licenccel, ellenőrizze még egyszer, hogy az adott célra megfelelő licenccel rendelkezik-e, és mindig kövesse a licenc feltételeit. Az ingyenes képek nem kerülnek pénzbe, de előfordulhat, hogy nem ingyenesek szerzői jogtól. A készletképeket Creative Commons licenccel szabadítják fel, amely meghatározza, hogyan és hol lehet ezeket a képeket felhasználni és megosztani.

Mindig ellenőrizze, hogy az „ingyenes” képek mind kereskedelmi, mind nem kereskedelmi célokra használhatók-e, attól függően, hogy mire van szüksége, és hogy szükséges-e hozzárendelni a tulajdonoshoz.

A Dreamstime számos ingyenes képet kínál bármilyen felhasználásra – ingyenesen. Ingyenesen letölthető, szerkeszthető és kereskedelmi és nem kereskedelmi projektekhez egyaránt használható fényképeket találhat.

Megosztás