20 éves a Horváth-kert fogadó

Két évtizede nyílt Dorogon a város, egyben a térség egyik legcsodálatosabb több funkciós vendéglátó egysége. Fennállása óta sok-tízezren keresték fel és élvezhették a fogadó és vendéglő vendégszeretetét. 

Hivatalosan 2002 áprilisában nyitotta meg kapuit városunk üde új színfoltja, a Horváth-kert vendéglő Póni fogadó. Az ötlet és annak megvalósítása a dorogi Horváth családnak köszönhető, amely által egy széleskörű vendéglátó központot hoztak létre Dorog délkeleti városrészében, az Arany-hegy lábánál és a Liget-hegy vonulatai közelségében. A családi vállalkozásban megvalósult kezdeményezés, majd üzemeltetés fő lelke Horváth János és felesége, Horváthné Stier Rozália volt.

A létrehozáshoz egy tekintélyes nagyságú terület lett kiválasztva, amely helyrajzi száma alapján Tömedék akna 5113 alatt van bejegyzve. A térség a 10-es számú főútvonal tehermentesítésére 1998-ban megépült útszakasz által lett szervesen bekapcsolva a helyi közlekedésbe, amely Deák Ferenc nevét viseli. Ezzel a leendő fogadó közúton való gyors, kényelmes és egyszerű megközeltése is adott volt. A földrajzi sajátosságoknak köszönhetően a Deák Ferenc útról nyíló főbejárattól fokozatosan emelkedik a domborzat, ami végül egy fennsíkba végződik. Ezáltal nemcsak különleges és egyedi fekvést kölcsönöz, de egyben pazar panoráma tárul az egész Dorogi-medencére.

A vendéglő étel- és ital kínálata adta gasztronómiai élvezetek mellett széleskörű szabadidő és felüdülési lehetőségeket kínálva tökéletesen alkalmas akár teljes napos, egész hétvégét kitöltő, vagy többnapos időtöltésre minden korosztály számára. A természetadta környezete mellett, parkosítással és megművelt területtel, rendezett tereppel emelték a hely szépségét. A vendéglőn felül fogadószárnyban lévő hotelszobák, játszótér, lovarda, háziállatok és sok egyéb körítés teszi komplett szórakozó hellyé is egyben. A fogadó az év minden napján nyitva tart.

A vendéglő stílusával és infrastruktúrájával egyaránt idézi meg a tradícionális értelembe vett egykori fogadók hangulatát, amely harmónikusan ötvöződik korunk igényeivel és elvárásaival. Egyszerre elegáns és barátságos, árai pedig megfizethetők. Egyéneknek, kis- és nagy családoknak, vagy tömeges rendezvények számára is maximálisan ideális. A több rendezvény-terem és helyiségnek köszönhetően, párhuzamosan is több, akár komolyabb létszámú összejövetel is folyhat. Közkedvelt lakodalmak, osztály-, vagy brigádtalálkozók helyszíneként. Konflis lehetőséget is biztosított, amellyel Dorogon lehetett rövid sétakocsikázást is megejteni.

Az üzemeltetés és fenntartás a család szívügye volt és nem aféle megélhetési vendéglátás. A látogatókat szívélyes, családias légkör fogadta. Részben ennek is köszönhető, hogy a helyiek és környékbeliek körében csakhamar közkedveltté vált, ugyanakkor meglehetősen gyorsan szállt a jó híre távolabbi vidékekre is. Vendégkönyvében temérdek kedves és köszönő sorokat jegyeztek be az itt megfordulók. A szolgáltatásai között szerepel az ételrendelés lehetőség is, ki-, illetve házhoz szállítással.

Közelítve működésének az első évtizedéhez, a család úgy gondolta, hogy kiadja bérbe, ám az újdonsült üzemeltető sajnos nem bizonyult jó gazdának, miközben átmenetileg a Lila zongora vendéglő nevet is viselte. Mentve a menthetőt, a Horváth család ismét saját kézbe véve mindent, sikeresen egyenesbe hozták a vállakozást, miközben az eredeti nevét is visszakapta a fogadó. Az idő közben korosodó házaspár két éve az eladás mellett döntött és végül a nyugat-magyarországi székhelyű és több vendéglátó egységet is igazgató Lukács Mariann lett az új tulajdonos, aki az eredeti nevet és profilt is megtartva üzemelteti.

A fogadó immár húsz éve nyújt nagyszerű szolgáltatást, egyben öregbíti városunk hírnevét, növelve annak értékét. A fogadó messze földön híressé vált, ahová határainkon túlról is szép számban érkeznek vendégek. Csak remélni tudjunk, hogy a jövőben sem lesz ez másként.

Külön köszönet Horváthné Rózsikának az egyes részletek megosztásáért, pontosításáért.

A cikkben szereplő felvételek a fogadó prospekutsaiból és hivatalos közösségi online oldalairól származnak.

Szabó Gyula

Megosztás