Kategóriák: Hírek

Megemlékeztek a zungói tragédia áldozatairól

Hatvankilenc évvel ezelőtt, 1953. június 17-én, második világháborús akna robbant fel Sárisápon, a patak medrében. A zungói tragédia során kilencen vesztették életüket, az áldozatokról idén is megemlékeztek.

„Sok-sok évvel ezelőtt mindennapos volt, hogy a falu lakói a nyári melegben megmártóztak a patak hűs vizében. Természetes volt, hogy a gyerekek, a felnőttek itt, az akkor még felduzzasztott patakmederben, a Zungónál fürödtek, beszélgettek, állatokat itattak. Része volt a falu mindennapi életének.” – írja a sárisápi önkormányzat a közösségi oldalán.

Az önkormányzat arról számolt be, hogy 1953. június 17-én, csábította a gyerekeket a patak hűs vize a nagy melegben. Gurin Karcsika is leszaladt megmártózni, de a mély víz magával ragadta és elmerült. A szomorú hír halltára a falu apraja-nagyja a patakhoz sietett segíteni a fiú keresésében. Röviddel ezután robbanás zaja hallatszott a Zungó felől, második világháborús akna robbant a patak medrében. Kilencen vesztették életüket a robbanásban, sokan örök sebeket szereztek az aknaszilánkok által.

Gurin Karcsika mellett, a robbanás során itt lelte halálát: Gere Tibike, Jurásek Ilonka, Jámbor Ferike, Haracska Janika, Tihamér Ferike, Magyarfalvi Ilonka, Viszkok Kati, Gurin Imréné (Örzsik Katalin), Papp Jánosné (Feigl Anna).

„Haláluk örök sebet hagyott a falu életében, családjaik történetében. Rájuk emlékeztünk a híd lábánál.” – jegyezték meg.

Fotók, forrás: Sárisáp.hu Facebook oldal

Megosztás