40 éve történt – VI. Országos Sportnapok Dorogon

1982. június 5-én, vasárnap rendezték meg az Országos Sportnapokat – közismertebb nevén az OSN-t – Dorogon. A mintegy két évtizedes múltra visszatekintő nagyszabású eseményt ezúttal is lelkes várakozás előzte meg, amely során megtelt a dorogi stadion.

Az iskolai és tömegsport bázist erősítvén, a hatvanas évek elején egy nagyszabású tornaünnepély-sorozat megszervezését kezdeményezték, amelyet országos szintre kívántak emelni. A gyakorlati megvalósulás 1963 nyarára sikeresen meg is alapozódott. A főváros és valamennyi megyeszékhely mellett, az ország minden jelentős településén a helyi oktatási intézmények növendékeinek részvételével jelentős volumenű csoportos torna és akrobatikus gyakorlatok láncolatából álló programot állítottak össze.

Egy korábbi tornaünnepélyről készült felvétel

Dorogon igen szép és jelentős hagyományai voltak azt megelőzően is hasonló tornaünnepélyeknek, amelyek az 1920-as évekig nyúlnak vissza. A többszörös magyar bajnok és olimpikon atléta, Solymár Károly volt az első kezdeményezője, majd főszervezője, aki a dorogi iskolás gyerekek részvételével szervezte a valóságos népünnepéllyé vált sportnapokat. Koncepciójának fő mozgatórugója éppen a tömegsport, az aktív mozgás és testedzés népszerűsítése, az egészséges életmódra való ráhangolódás elősegítése volt. Már a kezdetekben is  igen nagy népszerűségnek örvendett a rendezvény, amelyet a dorogi sporttelepen többezres érdeklődő részvételével bonyolítottak le évről évre.

Az első OSN rendezvények egyike

A II. világháborút követően minden nehézség ellenére hamar lábrakapott a sportélet és idővel nem csak a versenyágakban aktívan szereplők, de a tömegsport is kezdte visszaigényelni és szerezni jogos helyét. Az 1963-ban első ízben megrendezett Országos Sportnapok, majd 1966-ban az azt következő nyitotta a sort, innentől kezdve viszont minden negyedik évben került rá sor, így a labdarúgó világbajnoksággal azonos esztendővel párhuzamban, mégpedig június első vasárnapjára datálódott.

A II. OSN alkalmára készített plakát és emlékplakett (forrás: printerest.com)

Az egész délutánt kitöltő program hatalmas, ájtatos szervezőmunkát és elkötelezettséget kívánt mind a rendezőtől, mind a résztvevőktől. A nebulók már az adott év elejétől kezdték megtanulni és elsajátítani az műsorszámuk egyes elemeit. A gyakorlások az iskolák tornatermeiben történt, majd a tavasz előrehaladtával az iskolák udvarán. Rengeteg gyakorlással a nagypróbákig minden résztvevő megtanulta a saját részét, majd jött az összeillesztés. Ugyanis az egyes iskolák a bemutatón együtt szerepeltek, így teljes összhangba kellett lenniük egymással. Végül a főpróbán a teljes napi programot végigcsinálták.

  A felső tagozatosok műsorából egy részlet 1982-ben

Valamennyi dorogi általános iskola, az óvódák, a gimnázium, valamint az MHSZ dorogi szervezetének tagjai alkották az előadók népes táborát, kiegészülve a Dorog és Esztergom-kertváros határán létesült Hell József Károly Bányagépészeti és Bányavillamossági Szakközépiskola tanulóival. Az általános iskolások két műsorszámot tettek ki, külön az alsó- és felső tagozatosok. A komplex gyakorlatokhoz számos sportszert is felhasználtak, a labdától a karikán, buzogányon át a szalagig. Az egyes bemutató blokkok zenére történtek, amelyet a sporttelep stúdióján keresztüli hangosítással játszottak be, akárcsak a többi sportrendezvényen, vagy futballmérkőzésen megszokott módon. Az alsósok gyakorlata például a Reggeli torna című vidám, aranyos gyerekdalra történt, míg a felsősök produkciójának több zeneszámból összeállított kompozíció adta a zenei aláfestését, amelynek egyik része, a Boney M együttes Don’t kill the world (Ne öld meg a világot) szerzeményének azon része, ahol egy kiállás történik és gyermekkórus énekel. Az előadásokat, illetve műsorszámokat méltóságteljes keretbe foglalta az ünnepélyes bevonulás és megnyitó, majd záróakkordként a le-, illetve kivonulás. Minden műsorszámot, valamint a díszfelvonulást ütemes vastaps és ováció kísérte a nézősereg részéről. Ezúttal is mintegy 10 ezren töltötték meg a dorogi stadion lelátóit.

Szintén az 1982-es OSN egyik jelenete

Magam két ízben aktív szereplője is voltam az OSN rendezvényeinek, mégpedig 1978-ban és az itt nevezett 1982-es évben a Dózsa iskola tanulójaként. Így belülről is átélhettem sok ezer dorogi társammal ezen ünnepélyek egyes lépcsőfokait, a rendkívüli előkészületeket és természetesen magát, a bemutatót. A sikeres megvalósítás rengeteg időt és energiát igényelt valamennyiünktől, azonban igazi élményt és jó értelemben vett izgalmat jelentett. A próbák, de maga a premier is nagyszerű hangulatban telt. Minden OSN rendezvény mondhatni telházat vonzott, ami egyrészt emelte a résztvevőkben is a fontosságérzetet, valamint megmutatta a sorozat népszerűségét is.

A megyei lapban megjelent cikk, Török tanár úr fotójával 1982-ben (forrás: Dolgozók Lapja)

A dorogi rendezvények fő vezetője és koordinátora, Török József, a Dózsa iskola legendás testnevelő tanára, a járási sportigazgatóság képviselője, valamint Országos tiszteletbeli örökös testnevelési szakfelügyelő. Igazi szaktekintély, aki jó értelemben vett fanatizmussal következetesen munkálkodott a térség ifjúságának mozgáskulturális életének emelésén, tökéletesítésén. Szerves segítői pedig a helyi iskolák torna- és testnevelő pedagógusai voltak. 1986-ban még megrendezésre került az OSN, azonban a politikai síkon végbement történések kora véget vetett a negyed évszázadot megélt tradíciónak.

Borítókép: Az OSN ünnepélyes megnyitója 1970-ben.

A fekete-fehér fotómellékletek Dorog város fényképarchívumából, a színes felvételek az 1982-es rendezvényről pedig Buzásiné Árkosi Anikó albumából származnak, amelyért egyúttal köszönetem fejezem ki.

Szabó Gyula

Megosztás