Símaszkkal álcázták magukat a tolvajok

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be négy férfival szemben, akik közül ketten a lopás elkövetésekor símaszkban másztak be az esztergomi üzembe.

A vádirat szerint három férfi az esztergomi üzemből autógyártáshoz használt szelepeket lopott 2019. november 2-án az esti órákban. Mindannyian sötét ruházatot, saját készítésű símaszkot, valamint kapucnit viseltek. A gyárat körülvevő kerítést két elkövető csípőfogóval átvágta. A férfiak a kerítésen keletkezett résen keresztül bejutottak a telephelyre, majd a kerékszerelő üzem étkezőjének ablakát egyikük egy kővel betörte. Az épületbe két férfi mászott be, utóbbi úgy, hogy az elsőnek bejutó elkövető az ablakon kiadott egy széket, amelyet az ablak alá állítottak, hogy a nagyobb súlyú társa is be tudjon mászni az ablakon keresztül.  Egy férfi az épületen kívül maradt, figyeléssel biztosította társai tevékenységét. Az épületen belül az egyik férfi létra segítségével felmászott a polcrendszer felső részére, és az ott található dobozok közül többet leadott a társának, egy-egy doboz szelepet pedig magához vett, és mindketten a kitört ablakhoz mentek, a dobozokat a párkányra tették. Az elkövetők a dobozokat elrejtették a kerítés melletti bokrok közé, ahonnan gépkocsival vitték el az összesen 2.825.503 Ft értékű szelepeket, a lopással okozott kár az eljárás során megtérült.

A lopott szelepek egy részét a tolvajok egy negyedik, az ügyészség által pénzmosás bűntettével vádolt férfinak értékesítették.

A lopást megelőzően az egyik elkövető, aki a sértett cég munkavállalója volt, az ismeretlen elkövető által ellopott 600 darab, összesen 1.053.600 Ft értékű szelepeket megszerezte, és tizenöt alkalommal, összesen 900.000 Ft-ért értékesítette annak a férfinak, aki a betörésből származó szelepek egy részét is megvette.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járási Ügyészség az elkövetőket végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre, és pénzbüntetésre ítélje, a próbaidő tartamára rendelje el mind a négy férfi pártfogó felügyeletét, két férfit egyaránt 120.000 Ft a harmadik férfit 100.000 Ft, a negyedik férfit 560.000 Ft vagyonelkobzással sújtsa.

Fotó, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség